Kako zadržati ljubav

kako zadržati ljubav

Svi mi imamo potrebu za povezivanjem s drugima i za primanje ljubavi. Svi bi htjeli voljeti i biti voljeni, no nažalost to nije nimalo jednostavno. U početnoj fazi zaljubljenosti svi su savršeni i obostrano ispunjeni ljubavlju, no kada ta početna faza prođe, onda dolazi do problema.

Nakon zaljubljivanja javljaju se prepirke, nerazumijevanje, istina, povrijeđenost i udaljavanje. U 99% veza dolazi do takvog scenarija. Uzrok svemu tome je naše djetinjstvo i rane koje vučemo iz njega. To su povrede koje smo doživjeli u odnosu s roditeljima i zbog kojih se bojimo biti ponovno povrijeđeni i razočarani.

Tajna uspješnih odnosa ne leži u davanju ljubavi, nego u primanju i dopuštanju da nas ljubav promijeni. Samo ta definicija garantira siguran uspjeh veze i ljubavi. Puno ljudi teško prihvaća ljubav, a za njom zapravo duboko čeznu. No da bi ostvarili kvalitetan odnos s partnerom, to je nešto što trebate izmijeniti.

Međuprostor između partnera ispunjen je svim njihovim emocijama. U međuprostoru trebalo bi biti mjesta za primanje i davanje ljubavi. Postoji nekoliko znakova neprimanja ljubavi kao što su odbijanje pomoći i darova, odbacivanje pozitivnih komentara, pretjerano obožavanje partnera, neslušanje partnera, oduzimanje životne radosti sebi i partneru, podnošenje zlostavljanja i omalovažavanje sebe i svega u svojoj okolini.

Kako bi skinuli gore navedene obrane isprobajte par važnih koraka. Započnite razgovarati na način da iskreno želite razgovarati, omogućite partneru da osjeti da ga slušate. Slušajte partnera što vam govori, bez obzira ako imate različito razmišljanje. Suosjećajte s partnerovim osjećajima, kako bi partner mogao dobiti osjećaj shvaćenosti i sigurnosti.

Samo na takve načine možete ukloniti bedeme obrane, a da bi ljubavni odnos za oba partnera bio zadovoljavajući, važno je da takva komunikacija bude redovita i obostrana. Težite ispunjenju međuprostora između vas i partnera, razumijevanjem, ljubavlju i povjerenjem, jer tek tada ćete istinski zajedno rasti u svjesnoj ljubavi i biti sretni i ispunjeni.

 

Autor: A.Z., Foto: Aleksandar Markin/Shutterstock