Kako jesti tahini

tahini od sezama

Tahini je umak i namaz koji se radi od sjemena sezama koje je smrvljeno. Pošto ima mnogostruku primjenu, može se koristiti kod pripreme mnogih jela, ali ga možete konzumirati i kao samostalnu namirnicu.

Tahini je pun aminokiselina, esencijalnih vitamina i minerala. U današnje vrijeme se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji.

Tahini je lako probavljiv i odličan izvor kalcija, a samo jedna porcija sadrži trećinu dnevne preporučene doze kalcija. Poznato je da je kalcij vrlo važan za jačanje mišića, kostiju i zubi, a povezuju ga i sa sniženim rizikom kod nekih vrsta karcinoma i alergija.

Isto tako je bogat i vitaminima B i E, željezom, fosforom, magnezijem i kalijem. Održava mentalnu svježinu u staroj dobi, te usporava starenje stanica tkiva.

Ovaj umak je bogat omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje hrskavice, mozga, zglobova, kože i krvožilnog sustava.

Sezamovo sjeme koje je sastavni dio ovog umaka je bogato aminokiselinom metionin, koja je ključna kod čišćenja jetre od toksina, te u apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu.

Tahini je bogatiji bjelančevinama od bilo kojeg orašastog ploda, zbog čega je pogodan kao izvor biljnih masnoća i bjelančevina za vegane i vegetarijance.

Poznati je afrodizijak, te podiže libido, a dobar je i kao prirodan lijek za erektilnu disfunkciju. Ima visoku pH vrijednost, zbog čega alkalizira organizam. Redovitom konzumacijom tahinija značajno možete smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Ukoliko je osoba na dijeti, trebala bi ga konzumirati umjereno jer ima visokokaloričan sastav, zbog sezamovog ulja. Ukoliko osoba pati od probavnih smetnji, tahini je odličan izbor, jer se lako probavlja, a pomaže i prilikom probavljanja drugih namirnica.

Tahini se svrstava  u sirovu prehranu, pa se može jesti kao umak s pečenim ili sirovim povrćem, ali se može konzumirati i kao namaz na pecivima ili kruhu. Tahini čuvajte u zatvorenoj staklenci, te obavezno na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku.

Tahini je još jedna ljekovita namirnica koja bi se trebala naći na popisu mnogih jer zahvaljujući njenim ljekovitim sastojcima, osjećat ćete se bolje i imat ćete zaštitu od brojnih tegoba. Prilagodite je svojoj prehrani i iskoristite ovu namirnicu najbolje što možete.

Autor: A.Z., Foto: Gokhan Okur/free images