Tradicionalni običaji vjenčanja

mladenka tradicija

Ako ste se odlučili za tradicionalno vjenčanje, onda ono nalaže da mladenka treba imati nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo. Zašto je to tako, donosimo u nastavku.

Odjenuti nešto novo na svom vjenčanju predstavlja novi život i novi početak. Nova odjeća zrači čistoćom i sjajem, te se vjeruje da privlači i novu odjeću, kako mlada nikada u braku ne bi nosila staru i potrganu odjeću, nego da si uvijek može priuštiti novo.

Novi odjevni predmet koji treba biti na mladenki na dan vjenčanja, je vjenčanica, donje rublje, večernja haljina, cipele ili čarape. Jedan od navedenih odjevnih predmeta je sasvim dovoljan da bi se ispunio ovaj običaj.

Nositi nešto staro na vjenčanju za mladenku predstavlja da sve dobre trenutke i sve dobre strane sebe koje je imala prije udaje, prenese u i brak. Pod nečim starim se ne misli na polovne stvari, koje nije dobro nositi nego na primjerice vlastite stare naušnice, koje su vezane za mladenkinu obitelj ili nju samu, a najpoželjnije je nositi nakit od plemenitog metala. Ukoliko ne nosite nakit, možete se ukrasiti starim ukrasima za kosu, koji su pripadali vama i li nekoj ženi iz vaše obitelji.

Imati nešto posuđeno na vjenčanju, znači da bi mladenka trebala posuditi nešto od žena koja je sretna u braku, te koja ima sretnu obitelj punu ljubavi. Takvu stabilnu i jaku ženu treba izabrati mladenka, pa on nje nešto posuditi, kako bi imala dugoročni recept za sreću i sklad u braku.

Nositi nešto plavo na vjenčanju znači da u brak unosite čistoću i vjernost. Nije bitno da li će se plavi predmet vidjeti ili ne, samo je bitno da bude uz mladenku, a može biti na način da mladenka obuče ispod haljine plavu podvezicu, da u unutarnji dio haljine ušije plavi konac, itd.

Ako vjerujete u ovu tradiciju, i ako ćete na svom vjenčanju imati svih ovih 4 pravila, vaš brak će biti čvrst i sretan.

Autor: A.Z., Foto: Alena Ozerova/Shutterstock