Kako uspjeti u braku

ljubavni par na pikniku

Statistike govore da se svaki treći brak raspadne. To ne zvuči baš optimistično ako ste tek uplovili u bračne vode ili to planirate učiniti uskoro. Rastava se ne događa više samo nekima, ona je svugdje oko nas i može se dogoditi upravo nama. Kako to spriječiti i može li se dvoje ljudi voljeti do kraja svog života?

Manje pričajte

Ovo se ne odnosi na to da ne trebate komunicirati sa svojim mužem, komunikacija je izrazito bitna. Ali žene često pričaju previše, što za muškarca zna biti umarajuće pa se on jednostavno isključi i prestane vas slušati. Dok ste vi tamo negdje između puta kući, susreta s prijateljicom i razgovora s majkom koja vas nervira rekli nešto važno, on vjerojatno nije čuo ništa od navedenog.

Umjesto prepričavanja nadugačko i naširoko što ste radile tijekom dana i s kime ste što pričale i o čemu, recite ukratko što smatrate važnim. Ako smanjite količinu informacija kojim ga obasipate, vaš dragi će vas uskoro pitati konkretna pitanja i zanimat će ga odgovor, koji neka bude što kraći i konstruktivniji.

Većina parova ne zna kako komunicirati. Žene očekuju da muškarac razgovara kao njihova najbolja prijateljica, dok muškarac rijetko kada ima potrebu razgovarati. Neka vaši razgovori budu smisleni i konstruktivni. Tako ćete postepeno naučiti prenositi jedno drugome važne i one manje važne informacije bez svađa oko toga tko koga sluša ili ne sluša. Duge i komplicirane razgovore ostavite za kavu s prijateljicom.

Seks

Ono što je izrazito bitno za brak je seksualni život. Ako se niste uskladili tijekom veze, u braku bi to mogao biti problem. Ako jedan želi više od drugoga, tenzije će rasti. Razgovor o seksu mora biti otvoren i također konstruktivan. Emocije morate isključiti kod razgovora o seksu. Ne može vaš partner znati što vi želite samo zato što vas voli.

Individualnosti

Možda jedan od ključnih razloga nezadovoljstva u braku je upravo gubitak individualnosti. To što ste u braku ne znači da morate zapostaviti svoje prijateljice i hobije koje ste do sada imali. Također ako partnera zavežete za kuću i sebe on će postati ogorčen i zamjerat će vam.

Tako malo se čini kako nam treba za sreću, a uvijek nam baš to nedostaje. Ova rečenica je dobro poznata svima. Uz ove tri kratke stavke vaš brak ima šanse za odličnu budućnost. Možda mislite da je to lagano, ali vjerujte nije. Na braku se treba raditi i u njega ulagati svakodnevno, a ne bježati pred svakom sitnicom koja vam ne odgovara.

Autor: J.S., Foto: Deklofenak/Shutterstock