Tradicionalna francuska salata

tradicionalna francuska salata

Skoro svima nama u svijesti je da se francuska salata jede samo za blagdane, pa smo kao djeca s nestrpljenjem čekali Božić ili Uskrs. Ona je i danas razlog da se ranije ustanemo ili kasnije odemo spavati kako bi ju napravili i dali joj vremena da se ohladi. Ona je poznata svakom gurmanu, a blagdanski stol je nezamisliv bez nje.

Može se jesti s mesom, puricom i mlincima ili sa običnom šnitom kruha, izbor je naravno, na vama. Francuska salata se može raditi i izvan blagdanske sezone, ali to onda nije to, nema te čari! Zbog nje volimo ići na svadbe i zaista joj se razveselimo kada konobari počnu iznositi predjelo!

Zanimljivo je to da, iako se zove francuska salata, ona nema ništa s Francuskom i Francuzima. Oni ju zovu Ruska salata, točnije u njihovim kuharicama je salata pod takvim imenom sa sličnim, gotovo istim namirnicama. Rusi pak tu salatu  “salata Olivier” jer je njezinu recepturu osmislio kuhar Lucien Olivier, glavni kuhar tada renomiranog restorana “Hermitage” u Moskvi. Njezina originalna receptura je i danas nerješeni misterij. Ona je bila neizostavna na menijima na dvorovima u Sovjetskoj Rusiji jer su se svi potrebni sastojci mogli nabaviti usred zime. Ona se jede kao predjelo, glavno jelo ili dio glavnog jela.

Tijekom godina mijenjala se receptura, ovisno o godišnjim dobima, sezoni i dostupnosti namirnica, te smo tako došli do današnje recepture: krumpir narežete na kockice i skuhate ga sa graškom i mrkvom, te zasebno skuhate jaja. Krastavce narežete na kockice, dodate grašak i kockice od krumpira, kuhanu mrkvu narežete također na kockice i nju dodate, dodate majoneze, senfa i kiselog vrhnja te posolite, popaprite i dobro izmiješate. Jedna od prednosti modernog doba je ta što se može kupiti smrznuto miješano povrće za francusku salatu, već narezano na kockice, što dodatno štedi vrijeme!

Ova je salata najpoznatija salata na bazi majoneze, a bez obzira što nije autohtono naše jelo, u potpunosti je udomaćeno i prihvaćeno. Mnogi ljudi u nju još stavljaju kukuruz ili jabuku, kuhanu ili sirovu, no sve je zapravo stvar osobnog ukusa i misija blagdanska francuska salata može početi!

Autor: S.Š., Foto: Mars Infomage/Flickr