Tinejdžerske veze

nasilje veze

Kako što se šuti u društvu o mnogim osjetljivim temama, tako se šuti i o onoj koja se tiče nasilja u vezama, posebice onim tinejdžerskim. Tinejdžerske veze su osjetljive, posebice ukoliko u njima postoji nasilje, a kako se o njima nigdje ne govori tinejdžeri ne znaju kako se trebaju ponašati ukoliko se nađu u takvoj vezi i u toj situaciji.

Nasilje u tinejdžerskim vezama sa sobom nosi zastrašivanje, kontrolu i dominaciju, a ukoliko je osoba zlostavljana, ona gubi kontrolu nad životom te se povlači u svoj svijet. Najgore je to što se takva ponašanja najčešće ne prepoznaju, a mladi diljem svijeta ih svakodnevno doživljavaju.

Kada nasilje u vezi postane toliko često, osoba koja je žrtva postaje sve nemoćnija, te ne zna kako se ponašati i što napraviti, jer nema sa kime o tome razgovarati. Mladi se toga rame i boje se reći odraslima, zato odrasli moraju prepoznati ne tako vidljive znakove, kako bi mogli pomoći svojoj djeci.

Većina mladih šamaranje ne smatra nasilnim ponašanjem, te misli da je takvo ponašanje potpuno opravdano ukoliko je do njega došlo zbog prevare ili njima opravdanog razloga. Velik broj mladih se isto tako ukoliko dođe do nasilja u vezi, ne obrati nijednoj odrasloj osobi, jer im je neugodno, te se nadaju da će to brzo proći, a to je stvarno zabrinjavajuće.

Najčešća zlostavljanja u tinejdžerskim vezama su ekonomska, fizička, seksualna i emocionalna. Pod ekonomskim zlostvaljanjem mislimo na sprječavanje partnera da nešto radi, prigovaranje oko novaca, oduzimanje novaca i određivanje financija. Kada pričamo o fizičkom nasilju mislimo na grizenje, prekrivanje usta, udaranje, guranje, čupanje, udaranje u lice, ubojstvo ili pokušaj ubojstva. Seksualno zlostavljanje izgleda tako da osoba mora trpjeti neželjene seksualne dodire, da je prisiljena na seksualni odnos i da je ucijenjena na seksualni odnos. A pod emocionalnim zlostavljanjem mislomo na ucjenu, praćenje, ljubomorno posesivno ponašanje, prijetnje, zabrane, sprečavanje izlaska s prijateljima i uvredljivi komentari.

Žrtve emocionalnih, seksualnih, ekonomskih ili fizičkih veza najčešće brane svoje partnere, te govore da oni inače nisu takve, a time i lažu same sebe, te se uvjeravaju u laž. Koliko god okolina pokušavala pomoći zlostavljanoj osobi, često ne uspijeva jer se osoba brzo povlači u sebe, te se nakon nekog vremena opet vraća osobi koja ju zlostavlja.

Većina mladih ljudi, pa čak i odrasli misle da je ljubomora način pokazivanja ljubavi, te ukoliko je partner ljubomoran da to znači da vas stvarno voli. Isto tako većina mladih dečki misli da bi djevojka trebala spavati s njima, ako su se oko nje neko vrijeme trudili ili potrošili određeni iznos novaca, kako što većina djevojka prisilu na seks ne smatra nasiljem, nego pokazivanjem ljubavi.

Ono što vi kao roditelj možete učiniti je svome djetetu dati primjer kako se u vezi treba ponašati, a primjer dajete iz svoje veze sa partnerom. Trebate imati na umu isto tako, da većina djece koja je sklona nasilju je u djetinjstvu bilo zlostavljano, pa je ovakvo ponašanje i očekivano, ali ne i prihvatljivo. Takvim osoba jednako tako je potrebna pomoć, jer su te osobe zapravo jako nesretne i nesigurne u same sebe.

Potaknite svoje dijete da sa vama otvoreno razgovara, ta da otvoreno prizna svoje osjećaje kojih se ne treba sramiti. Naučite dijete da je svaka osoba odgovorna za svoje postupke, te treba naučiti biti svijesno posljedica koje one nose.

Prije bilo kakve veze, da bi veza uspjela, bilo bi najbolje kada bi djevojka i mladić prvo bili prijatelji, koji će se međusobno upoznati, pa tek onda vidjeti da li su za vezu ili ne. Budite uvijek tu za svoje dijete posebice kada dođe u tinejdžerske godine, te mu ponudite rame za plakanje i razumijevanje.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock