Stonske zidine, poznata atrakcija na jugu Hrvatske

stonske zidine
Stonske zidine, Foto: Solnechnaja/Shutterstock

Na najjužnijem dijelu poluotoka Pelješca nalaze se dva mala, ali zanimljiva naselja, obogaćena povijesnim tragovima te spojena kamenim zidinama. Ston i Mali Ston od davnih vremena stoje kao stražari poluotoka koji danas mame brojne turiste svojom burnom prošlošću. Zidine su i više nego atraktivne, u što se mogao svatko uvjeriti svatko tko je bio tamo.

Mali Ston nalazi se u maloj i razvedenoj uvali Malostonskog zaljeva, odmah uz pelješku cestu, na padinama Bartolomije, a na samo 2 km jugozapadno nalazi se veće naselje Ston. Oba naselja izgrađena su na temelju urbanističkih planova iz 1335. i 1358 godine, poznati kao najstariji sačuvani planovi u Europi.

Stonske zidine sastoje se od tri tvrđave, četrdesetjedne kule, sedam bastiona, četiri predziđa te jarka ispunjenog vodom koji je okruživao zapadni, južni i istočni bok Stona. Najviše impresionira dužina zida koja iznosi 5,5 km, a zbog čega se smatra najdužim bedemom na svijetu te zbog čega je proglašen europskim kineskim zidom.

Izgradnja zidina započela je u 14. stoljeću u vrijeme kada je poluotok Pelješac došao pod vlast Dubrovačke republike. Kako se radilo o burnim vremenima i neprekidnim napadima neprijateljima, podignut je obrambeni sustav, tada najveći u cijeloj Europi.

Stonske zidine čine svaku šetnju zanimljivom, a pogotovo ako imate dovoljno vremena za prelazak cijelih zidina. Svaki korak na ovom mjestu u posjetitelju budi osjećaj nekadašnjih vremena. Dobro je što je od nedavno omogućena šetnja na svih 5,5 km.

Zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz. Na zapadnom dijelu se nalazi ulaz A koji vodi do kule Arcimuna preko Sokolića. Izlaz C nalazi se kod kula Nad vodom i kule Barabanata, gdje se zatvara obilazak zidina. Ulaz B nalazi se u Malom Stonu pored tvrđave Korune odakle slijedi Veliki zid s nizom bezimenih i imenovanih gotičkih kula.

Stonske zidine još su jedan biser Hrvatske i prilika za sve koji se žele osobno uvjeriti u ljepotu nekad najveće utvrde u Europi.

Autor: S.Š. Foto: Solnechnaja/Shutterstock