Moderne kravate

moderne kravate
Moderne kravate, Foto: iko/Shutterstock

Iako se modni stilovi mijenjaju sezonski tj. dva puta godišnje ono staro se izbacuje i zamijenjuje ga novo i inovativno ipak postoji i nešto što nazivamo osobni stil. Nije preporučljivo slijepo slijediti trendove već iz svake sezone odaberite ono što vam se sviđa, dobro vam pristaje i uklapa se u vaš dosadašnji stil. Stoga, imate li pivski trbušćić nema smisla prikloniti se stilu izuzetno uskih muških majica. Na sreću kod kravata ove modne promjene nešto su sporije.

Što se tiče svijeta formalnog poslovnog odijevanja naravno da dolazi do promjena i modifikacija, ali naspram velikih modnih pista osvijetljenih reflektorima promjene, ovdje se stilovi izmjenjuju pužjom brzinom. Prvu modernu kravatu kakvu i danas u više manje nepromijenjenom obliku nose muškarci diljem svijeta načinio je 1920ih Jesse Langsdorf.

Naravno da su se tokom vrmena odvijale neke promjene, ali one se zadržavaju otprilike jednu dekadu. 50-e su tako donijele vrlo široke kravate koje su bolje pristajele muškarcima sa nešto više mase, dok 60-e donose mnogo tanje kravate prikladnijie za visoke i mršave muškarce. Moderne kravate danas su one standardne dužine i namjeravate li se upustiti u kupnju odaberite one koje su široke 8 cm. Sve iznad smatra se preširokim, a ispod 8 cm preuskim.

Također pripazite na odabir dužine koji će naravno biti povezan sa vašom visinom. Kada je kravata svezana u strandardnom čvoru ona bi vam trebala dosezati do ruba pojasa na hlačama. Što se tiče boja u zadnje vrijeme muške kravate su se oslobodile. Sada možemo vidjeti i kravate u pastelnim bojama koje možete odlično kombinirati na siva odijela i košulje sa prugama, ali držite se niske zasićenosti boje birate li pastelnu kravatu.

Za poslovne prilike uvijek je bolje zanemariti modu i odabrati klasičnu kravatu u nekoj tamnoj boji. Ona može imati uzorak ili pruge, ali odaberite onu moćnih nemilosrdnih boja poput crne, crvene ili tamnoplave. Kravata je vaš način da se izrazite u poslovnom svijetu stoga kupujete li neku od njih nemojte štedjeti. Nošenje grozne kravate tek reda radi ne ostavlja dobar dojam na poslovne suradnike i ruši poslovni kredibilitet.

 Autor: L.K.  Foto: iko/Shutterstock