Botanički vrt na Velebitu

Velebitska degenija na stijeni
Velebitska degenija na stijeni, Foto: Roberta F./Wikimedia

Na najdužoj planini u Hrvatskoj nalazi se poznati Nacionalni park Sjeverni Velebit, proglašen parkom 9. lipnja 1999. godine zbog prije svega izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na poprilično malom prostoru. Naime taj jedinstveni park proglašen je posebnim iz više razloga.

Posebno zbog strogih rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, botaničkom rezervatu Zavižan-Balinovac-Velika Kosa te prekrasnom botaničkom vrtu smještenom unutar parka Sjeverni Velebit.

Velebitski botanički vrt osnovao je čuveni Fran Kušan, poznatiji kao profesor botanike i to davne 1967. godine, na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, iz prije svega znanstvenih razloga. Botanički vrt nalazi se u mjestu Modrić docu koje je okruženo stjenovitim i kamenitim obroncima Velikog Zavižana, Balinovca i Zavižanske kose sa Balinovačkom ponikvom koja se nalazi u sredini na više od 40 m dubine.

U blizini se nalazi vrh Vučjak na čijem se podnožju nalaze dvije popularne lokacije, odnosno meteorološka postaja i poznati planinarski dom Zavižan. Možemo slobodno reći kako je vrt poznat zbog subalpske klime te zbog blizine mora, klime sa primorskim karakteristikama podneblja.

Odlučite li se na dolazak, želimo vam napomenuti kako možete naići na drveno sklonište gdje počinje kružna staza oko dolca, a koja vam omogućava da na jednom mjestu uspijete vidjeti otprilike stotine biljnih vrsta među kojima i čuvene velebitske raritete, endemske vrste, specifične samo za malo ograničeno područje.

Što se tiče biljnog svijeta treba spomenuti kako ih na ovom području prevladava preko 2.000 od kojih samo u vrtu raste njih 500, bilo zatečenih ili donešenih iz različitih predjela Velebita. Među najrjeđim vrstama ubrajaju se: velebitska degenija, hrvatska sibireja, prenjska kamenika, krški runolist, velebitski klinčić, Malijevo devesilje.

Simbolom ovog poznatog vrta smatra se velebitska degenija, poznata endemična biljka i jedna od najpoznatijih u hrvatskoj flori. Raste na svega nekoliko lokaliteta na srednjem i južnom Velebitu te na obroncima Velike Kapele.

Velebitski botanički vrt jedinstvena je pojava koju jednostavno morate vidjeti gdje zaista imate dojam kao da ste zalutali u neki paralelni svemir gdje postojite samo vi i priroda. Ne treba posebno napominjati kako je vrt izuzetno privlačan za sve one koji naročito vole prirodu, a prije svega vrtove.

Autor: S.Š. Foto: Roberta F./Wikimedia