Što kada dođe do krize u braku

kriza u braku

Ubrzo nakon strke oko vjenčanja i ulaska u brak započinju i prve razmirice. Većina misli kako su najveći problemi oko organizacije vjenčanja i braka, a malo njih zapravo uopće nije svjesno da nakon slavlja zapravo dolaze pravi problemi. Do čega sve može doći i kako se sa time nositi i postaviti donosimo u nastavku.

Kada dođe do prve velike svađe u braku shvaćate da ona ima jednu posebnu težinu. Koliko god puta se svađali prije braka, ta prva velika bračna svađa nekako se ipak čini ozbiljnijom i težom. Većina bračnih partnera nakon sudbonosnog da postaju previše sigurni u svoju vezu s partnerom, pa počinju pokazivati manje poštovanja i stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Svađe su neizbježan dio zajedničkog života, ali ipak je najbitnije kako se svađate, a to je onda jedan od glavnih pokazatelja hoćete li ostati zajedno. Nikada se nemojte svađati kada ste uzrujani, pokušajte shvatiti drugu stranu i uvijek slušajte drugu stranu bez prekidanja. U svađi nikada nije dobro izvlačiti stare boljke i biti zlopamtilo, jer vas to neće izvesti na bolji put, radije pokušajte oprostiti te imati više razumijevanja i biti spremni na kompromis, zato što jeto  jedini ključ za sretan i uspješan brak.

Dolazak prvog djeteta isto je jedan od razloga velikih svađa u braku. Od iscrpljujuće trudnoće i porođaja, do nedostatka seksualne želje i vremena provedenog s partnerom, zna biti iscrpljujuće i frustrirajuće. Kada u obitelj dođe novorođenče žene postaju ljubomorne na muževe, jer ne moraju biti zarobljeni pored djeteta i jer nemaju nikakvih promjena fizički i psihički. Tu nerijetko dolazi do velikih problema.

Za početak probajte razumjeti da se nije samo vaš svijet promijenio te da bi vas partner više razumio i mogao vam pomoći, ne čekajte da on sam shvati što želite. Recite partneru što vas muči i kakva vam je pomoć potrebna, kako ne bi došlo do većih problema.

Promjena posla isto tako može biti razlog svađama. Nova okolina, novi radni zadaci, novo radno vrijeme… Ako je partner taj koji je promijenio posao, probajte imati razumijevanja za njegovu odsutnost i brige i budite mu podrška. S vremenom će stvari sjesti na svoje mjesto. Isto zatražite i vi ako ste vi ti koji ste promijenili posao.

Koji god bio razlog vaših prvih svađa u braku, pokušajte biti što tolerantniji i obavezno težite kompromisima. Samo na taj način vaš brak može uspjeti. I naravno ono najvažnije ne zaboravite voljeti i biti voljeni.

Autor: A.Z./Foto: auremar/Shutterstock