Kako odgovoriti na zlostavljanje u školi

Mladi zlostavljač, Foto: pjcross/Shutterstock

Zlostavljanje u školi često se događa. Bilo da se zlostavljanje u školi događa vama, vašem djetetu, nekom poznatom. Evo kako možete pomoći da zadržite stvari pod kontrolom. Ovi savjeti i postupci su univerzalni i mogu se primjeniti i na zlostavljanje u drugim situacijama.

Znati što činiti kako biste pomogli nadzirati zlostavljanje u školi važno je ako ne želite da ono postane uobičajen dio školske kulture. Treba se uvijek zauzimati za sebe, otići od grubijana i reći odrasloj osobi ako je netko koga poznajete bio žrtva maltretiranja. Svi učenici trebali bi slijediti ove savjete, uvijek bez izuzetka, ako žele iskorijeniti zlostavljanje u školi.

Ignorirajte zlostavljače

Ako vas netko zlostavlja, pokušajte ignorirati to što govori. Ne gledajte ga. Mnogo puta, samo ignoriranje onoga što govori i radi može tu osobu odvratiti od daljnjeg maltretiranja. Zlostavljanje možda prestane.

Nemojte popustiti

Ako ignoriranje nije uspjelo, onda trebate zlostavljaču dati do znanja da ne odobravate njegovo ponašanje. Dobar način da se zauzmete za sebe je da ga gledate u oči, ostanete mirni i govorite čvrstim tonom. Kažite mu da prestane i da nije u redu da se tako ponaša prema vama ili vašim prijateljima. Mnogo puta, vaša nepopustljivost može učiniti da zlostavljač odustane.

Maknite se od njega

Nakon što ste mu rekli da prestane, jednostavno otiđite. Puno zlostavljača osjeti se moćnijim kada se drugi učenik upusti u verbalni ili fizički sukob s njima. Ako samo odete nakon što ste mu rekli da prestane, oduzeli ste mu tu moć i pokazali da odbijate upustiti se u bilo kakav sukob s njime. Pazite da odete na sigurno mjesto, bilo u učionicu, nastavnički kabinet ili ako ste vani u blizinu nekog odraslog.

Kažite odraslima

To je osnovni korak u kontroli zlostavljanja u školi. Ako vas ili nekog koga znate maltretiraju, pa bilo to i samo jednom, morate to reći odgovornoj osobi u školi. Nitko u školama ne bi trebao tolerirati nasilje.

Što se više učenika zauzme za sebe i kaže što im se događa, škole mogu lakše rješavati taj problem. Nitko ne može pomoći ako ne zna, pa čak i ako se zlostavljanje ne događa vama. O tome treba odmah izvijestiti. Kada se vratite iz škole, odmah kažite svojim roditeljima što se dogodilo; izuzetno je važno da roditelji znaju za zlostavljanje u školi.

Foto: pjcross/Shutterstock