Svakodnevna osobna higijena – savjeti i preporuke

Osobna higijena, Foto: Kurhan/Shutterstock

Da bismo bili zdravi i njegovani važno je svakodnevno provoditi osobnu higijenu. Osobna higijena uključuje pranje lica, tijela, ruku i zubiju, intimnu higijenu te higijenu prostora u kojemu živimo i boravimo. Isto tako važno je održavati osobnu higijenu nakon korištenja zahoda. Uz pravilnu higijenu utjecat ćemo na poboljšanje zdravlja, stoga u nastavku donosimo što sve treba zadovoljiti svaki dan.

Pranje ruku

Ruke možete prati u hladnoj ili toploj vodi, a nakon što ih smočite, dobro ih nasapunajte sapunom. Danas u trgovinama možemo pronaći razne vrste sapuna, od krutih do tekućih te sve do onih koji njeguju ruke. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara za kožu, jer dosadašnja istraživanja ukazuju da na to da antibakterijski sapuni ne uklanjaju bolje bakterije od onih običnih. Prije nego što isperete ruke, trljajte ih najmanje 20 sekundi.

Čišćenje ušiju

Kod čišćenja ušiju budite oprezni koristite li štapiće za uši. Naime, vateni štapići služe isključivo za čišćenje vanjskoj dijela uha i ne smiju se gurati u unutrašnjost. Gurnete li štapić dublje u uho, riskirate oštećenje bubnjića i guranje voska sve dublje u uho. Dobro je znati da ušni vosak ima velika antibakterijska svojstva te štiti uho od infekcija. Ako osjećate da su vam uši začepljene ili osjećate neki oblik nelagode, posavjetujte se s liječnikom koji će vam očistiti uši na primjeren način.

Njega noktiju

Kod njege i manikure noktiju važno je uvijek koristiti čisti pribor, odnosno škarice i rašpicu za nokte. Kod rezanja budite oprezni da ih ne odrežete previše jer biste tada mogli riskirati urastanje noktiju. Suzdržite se od rezanja kožice oko noktiju jer tako možete izazvati infekciju.

Higijena usne šupljine

Da bi vaši zubi bili zdravi, čisti i bijeli, perite ih najmanje dva puta na dan. Četkajte ih dvije minute tako da malu količinu paste istisnete na meku četkicu za zube. Površinu zuba perite laganim potezima, bez previše grubog stiskanja. Na kraju ne zaboravite oprati i jezik. Četkicu za zube potrebno je mijenjati svaka tri mjeseca jer se na njezinim vlažnim površinama lako zadržavaju bakterije. Ako ste u međuvremenu bili bolesni, savjetuje se da nakon što ozdravite, promijenite i četkicu za zube.

Redovito mijenjanje ručnika

Ručnike koje koristiti nakon tuširanja ili kupanja potrebno je redovito mijenjati, jer upravo su oni najveći spremnici bakterija. Naime, nakon svakog brisanja u ručnik, ujedno odstranjujte i površinske slojeve kože, što znači da oni ostaju u ručniku i tako utječu na razmnožavanje bakterija. Stoga, ručnike mijenjate barem dva puta tjedno.

Higijena prostora

Osim osobne higijene, važno je održavati i higijenu prostora, odnosno posebice spavaće sobe. Jastuk, prekrivač i posteljinu treba redovito mijenjati jer se u njima lako mogu nakupiti grinje.

Jeste li znali da je težina jastuka starog dvije godine 10 posto veća od njegove osobne težine? S vremenom jastuk se napuni grinjama i bakterijama što ga čini težim. Ako patite od alergija na prašinu, izbjegavajte pernate jastuke. Danas su dostupni jastuci s raznim punjenjima koji će vam u tom slučaju više odgovarati. Perite jastuk svaka tri mjeseca, a nakon godine dana zamijenite ga novim.

Jedan od najvećih utjecaja na zdravlje je i čista posteljina. Posteljina se brzo može napuniti grinjama, tjelesnim tekućinama i ljuskicama kože pa je obvezno promijenite svaki tjedan.

Prekrivač također brzo skuplja grinje te vlažnost s našeg tijela. Mijenjajte ga svakih osam godina, a između toga ga redovito okrećite, usisavajte i čistite.

Autor: M.L., Foto: Kurhan/Shutterstock