Što je antialergijska dijeta

zeleni čaj

Gubitak kilograma, vježbanje, prehrana… Sve su to stvari o kojima razmišlja puno ljudi, a kako i ne bi kada je u zadnje vrijeme preokupacija velikog dijela stanovništva postala kako imati što manje kilograma te vitko tijelo bez viška masnoće.

Problem nakupljenih kilograma nešto je što se ne rješava preko noći i za što je potrebno dobro se informirati.

Postoje razne dijete od kojih svaka nudi nešto, a koje se prilagođavaju potrebama pojedinca. Prije prelaska na dijetni režim potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će najbolje znati hoće li ta odluka utjecati na vaše zdravlje.

U moru dijeta ističe se jedna pomalo čudnog imena, ali zato dijeta koja se smatra učinkovitom i primjerenom za ljude s određenim zdravstvenim tegobama. Što je antialergijska dijeta? Radi se o dijagnostičkoj i terapijskoj dijeti koja se temelji na uspjesima brojnih liječnika i nutricionista.

Program je osmišljen tako da je relativno lagan za pratiti, a u njemu se nalaze upute koje će vam pomoći da identificirate hranu ili skupinu namirnica na koju ste alergični. Cijela dijeta pomaže vam da postanete svjesni hrane koja će vam pomoći da lijepo izgledate i osjećate se bolje.

Većina ljudi ima jednu ili više prehrambenih namirnica na koju je alergično. Razlog leži u organizmu i probavnom sustavu koji ne može probaviti određenu hranu.

Simptomi osjetljivosti na hranu su različiti. Obično su to nuspojave kao što je žgaravica, nadutost i mučnina. Ako se nuspojave javalju često, postoji mogućnost da dođe do pojave ozbiljnijih stanja kao što je Chronova bolest.

Dijeta traje od šest do dvanaest tjedana. Režim prehrane podijeljen je u dvije faze: Faza eliminacije hrane i Faza izazova. Faza eliminacije traje oko tri tjedna, a osobe koje imaju problema s probavom, možda će morati nastaviti s fazom eliminacije još tri tjedna, sveukupno šest tjedana.

Tijekom ove faze osoba će postati svjesna svih onih namirnica na koje je osjetljiva. To su najviše namirnice koje je teško probaviti. Nakon što dođe do smanjenja simptoma i nakon što su eliminirane namirnice koje stvaraju probleme, gastrointestinalni sustav je imao dovoljno vremena za oporavak i sada možete prijeći na fazu izazova.

Ovdje treba posegnuti za namirnicama koje imaju manju mogućnost alergije, a to su jabuke, banane, mrkva, janjetina, trešnje, med i riža.

Potrebno je slijediti program dijete, a vaš će liječnik ovisno o potrebi mijenjati i prilagođavati namirnice koje smijete unositi. Šest tjedana ćete jesti samo određene namirnice, a onda ćete tijekom izazova ponovno uvoditi namirnice od prije, jednu po jednu.

Simptome treba pratiti tri dana, a ako su prisutni nakon prvog uzimanja nema potrebe konzumirati hranu dva dana za redom. Sve dok su simptomi prisutni treba pričekati dok se ne uklone kako bi se prešlo na drugi izazov.

Dok traje dijeta morate izbjegavati sve namirnice koje u sebi imaju konzervanse i aditive, a osim njih ne bi bilo dobro na hranu stavljati začine.

Obogatite svoju prehanu grahom, lećom i celerom. Izbjegavajte krumpire, zeleni i crveni papar. Od voća slobodno odaberite bobice, sve osim jagoda, voćne umake sve koji u sebi ne sadrže šećer i konzervanse. Izbjegavajte citruse, jagode, breskve, marelice i sušeno voće osim datulja.

Na popisu dozvoljenih namirnica nalazi se smeđa riža, a izbjegavajte proizvode bazirane na bijelom brašnu. Riba, piletina, puretina i janjetina su dozvoljene, a izbjegavajte jaja, morske plodove.

Maslinovo i kokosovo ulje vaš su odabir, dok bi sva ostala ulja trebalo izbjegavati. Od začina je dozvoljena morska sol, peršin, komorač, cimet. Izbjegavajte kuhinjsku sol i sve vrste zaslađivača.

Od tekućine dobro je unositi rižino mlijeko, zeleni čaj i prirodne voćne sokove. Kofein, alkohol, sojino mlijeko i voćne sokove s velikim udjelom šećera treba izbjegavati.

Autor: S.Š., Foto: George Dolgikh/Shutterstock