Što bi svaka žena trebala učiniti za sebe

Opuštanje, Foto: Roman Mahmutoff/Shutterstock

Kažu da je život kratak i da se u svijetu punom rutine, stresa i pritisaka treba znati opustiti i promijeniti način življenja. Mnogo je žena koje se oslanjaju na muškarce i prepuštaju im većinu odluka. Mi vam donosimo prijedloge i savjete što bi svaka žena trebala učiiti za sebe.

Prestanite sa dijetama (makar samo za vikend)

Prestanite izbjegavati kalorične kolače, prebrojavati kalorije, jesti mrkvu i prekoravati se ako se usudite pojesti komad vlastite rođendanske torte. Mržnja prema svom tijelu je jedno od najružnijih iskustava svake žene. Međutim, isto kao što vas jedan dan na dijeti neće učiniti mršavom, tako vas i par oblinih večera neće učiniti debelom. A pored toga, uspomene na ove obroke nosit ćete veoma dugo.

Krenite na putovanje iz snova (makar i same)

Oduvijek si željela vidjeti Rim i znaš da je Pariz izvanredan. Voljela bi otići, ali nikako da nađeš vremena i novca. Pa čak i kad spojiš to dvoje, uvijek nedostaje neko ko bi išao s tobom. Suoči se s tim da je svaki moment pravi kad je u pitanju istraživanje novih lokacija i divnih iskustava. Zato ne čekaj priliku već je sama napravi. Uostalom ne treba ti dečko da bi jela tiramisu u Capriju. A možda i sretneš nekoga tamo.

Pozdravite se sa kreditnom karticom

Uvedite male, ali značajne promjene u svakodnevnom trošenju novca. Pokušajte napraviti kavu kod kuće, umjesto što ćete je kupiti na aparatu. Ponesite ponekad sendvič od kuće, umjesto što ga kupujete na pauzi za ručak ili pozovite prijatelje na piće u svoju kuću, umjesto što ćete ih častiti u nekom restoranu. Nećete moći vjerovati koliko ste uštedili već u toku prvog mjeseca.

Riješite se ovisnosti o tračevima

Pretraživanje web stranica o slavnim ličnostima odvraća vas od vlastitih prijatelja, čitanjem tračerskih novina samo dangubite. To nije vaš život i nije presudno za vaš život. Radije uzmite telefon i nazovite prijatelje s kojima se dugo niste čuli ili vidjeli. Počnite živjeti svoj život i prestanite se ugledati na lica sređena u Photoshopu.

Zakažite sastanak isključivo sa sobom

To znači da umjesto gomile propalih sastanaka treba da se malo okrenete samoj sebi. Sjetite se svojih nekadašnjih hobija i strasti. Možda pronađete i neki novi kafić u blizini ili se sprema dobar koncert u tvom gradu. Ako i sretneš nekoga novog u toku ovog “okretanja sebi”, velike su šanse da volite iste stvari.

Pronađite posao svojih snova

Radite kao ekonomist, ali vaša želja je oduvijek bila da postanete pisac? Već vam je 30 godina i mislite da je prekasno? Pogrešno.
Nije važno o kakvom se poslu radi, nema razloga da ne radite ono što volite i zaradite od toga. Sve i ako ne možete promijeniti posao, možete se u toku slobodnog vremena baviti onim što vas ispunjava. Počnite uzimati ili davati instrukcije, pišite knjigu, pravite kolače u vlastitoj kuhinji. Osjećat ćete se ispunjeno i raditi to sa velikom strašću. Nikad nije kasno nadoknaditi propušteno.

Upustite se u strastven seks

Znate da onaj zgodni momak kojeg susrećete u prodavnici nije materijal za izlaske. Ipak, ne prestajete da ga gledate i svaki put osjetite kako vam krv navire u lice. Svi mi želimo pronaći ljubav, ali ponekad je sasvim uredu dobro se provesiti i mimo toga. Dok ste oboje fizički i psihički zaštićeni, nema prepreka da se ne upustite u strastvenu seksualnu avanturu s vremena na vrijeme.

Suočite se sa svojim najvećim strahom

Bilo da je to strah od pauka, visine ili govorenja u javnosti, svako od nas ima nešto zbog čega mu povremeno klecaju noge. Niko ne kaže da trebate spavati na groblju, ali postoje mali koraci koji će vas dovesti do prevazilaženja strahova. Ovo će povećati vaše samopouzdanje, ali i pokazati da ste tim stvarima poklanjali više pažnje nego što zaslužuju.

Riješite se tereta prošlosti

Imate istu frizuru kao kad ste bili u srednjoj školi? Nosite čak i istu odjeću? Da, tada je to bilo veoma slatko, ali bilo je davno. Vrijeme je za promjene. Otiđite do kozmetičarke i neka vam preporuči odgovarajuću nijansu ruža. Možda vam je teško suočiti se s tim, ali vrijeme prolazi i promjene su neminovne. To ne mora biti ništa drastično, ali će vam pomoći da vas drugi vide u potpuno novom svjetlu.

Foto: Roman Mahmutoff/Shutterstock