Šterna, naselje u Istri

Pogled na grad u blizini, Foto: Aconcagua/Wikimedia

Šterna je naselje udaljeno svega 5 km od isto tako malog mjesta Oprtlja. Nalazi se na brežuljkastoj visoravni sa nevjerojatnim pogledom na prekrasnu okolicu tog dijela Istre. Kao grad koji postoji već duže vremena, pretrpio je posljedice brojnih skuoba koji su se odvijali kroz povijest, a pritom najviše mislimo na austro-mletačke ratove.

Austro-mletački ratovi uvelike su obilježili cijelo ovo područje budući da se ipak radi o moćnim civilizacijama koje su svojim prisustvom uvelike promijenile tijek zbivanja, a dan ne govorimo o naslijeđu koje su ostavile na području kulture.

Dakle osim razaranja koja su ti ratovi priuštili, Mlečani i Austrijanci ostavili su nam velik broj tragova. Šterna je naselje koje se prvi put spominje 1102. godine nakon čega je prešla u ruke knezova Goričkih, a nakon toga u ruke momjanske gospode.

Danas je Šterna mjesto u kojem se lokalni stanovnici bave velikim dijelom poljodjelstvom, dok drugi dio ostvaruje začetke na području uslužnih djelatnosti budući da je sve više turista koji se zapućuju prema tom dijelu Istre.

Što se tiče turizma Šterna ima mnogo toga za ponuditi, a to je prije svega njezin poseban zemljopisni položaj, a osim toga tu su i brojne crkve koje opisuju razdoblje u kojem su izgrađene.

Župna crkva sv. Mihovila jedna je od njih. Radi se o jednobrodnoj crkvi s preslicom na pročelju. Izgrađena je 1750. godine na mjestu gdje je prije stajala crkva. Na kamenoj osmerostranoj krstionici stoji natpis iz 1541. godine u kojem se spominje župnik Jerolim i župni ekonom Mohor.

Želite li iskusiti tradicionalan način života tog dijela Istre i malo pobliže upoznati lokalno stanovništvo te isto tako malo više naučiti o povijesti samog mjesta, savjetujemo da se zaputite put Šterna i uživate.

Autor: S.Š. Foto: Aconcagua/Wikimedia