Stari grad Pićan

Šuma u blizini Pićana, Foto: Mijozi/Wikimedia

Starodnevni gradić Pićan smjestio se na kamenitom visu koji dominira krajolikom. Spominje se još u prapovijesno doba, a za vrijeme vladavine Rimljana bio je vojno uporište, tada pod imenom Petina.

Od 5.-18. stoljeća bio je sjedište biskupije, dok je u srednjem vijeku bio hrvatska komuna na čelu sa županom. U srednjem vijeku obnavljale su se čvrste zidine, ali do danas su se sačuvala samo gradska vrata koja su bila građena s prijelaza 14. na 15. stoljeće, dok je katedrala temeljito rekonstruirana u vrijeme baroka.

Župna crkva sv. Nikifora današnja je pićanska stolnica. Nedaleko gradića je crkva sv. Mihovila u kojoj su sačuvane gotičke freske iz polovice 15. stoljeća, a od sačuvanih prizora posebno se ističu oni koji prikazuju scene iz Muke Kristove, Poklonstvo triju kraljeva i Posljednji sud.

Moramo spomenuti i vidikovac Franje Ferdinanda koji sa tog brdovitog mjesta ima prekrasan pogled, a legenda govori da se tu toči pićansko vino koje ima poseban okus. Ono što je najzanimljivije spomenuti krajem 7. mjeseca i prvih dana početkom 8. mjeseca održava se festival Legendfest.

Za vrijeme festivala kroz Pićan se kreće povorka odjevena u stare istarske tkanine, dok su stanovnici u istarskim nošnjama, a kao što sam naziv govori prema legendi to su štrige, vile, gusari, divovi, carevi, mlečani, biskupi…

Svaka prazna kuća ili bilo kakav prostor koji se može upotpuniti, ispunjen je recitatorima, pripovjedačima, pjesnicima, a održavaju se razne predstave i skečevi. Sve se predstave odigravaju na otvorenoj pozornici, a glavne atrakcije su te da svatko od posjetitelja može učestvovati u predstavi.

Naime stručne su radionice otvorene cijeli dan.Tako su posjetitelji upoznati sa običajima, pričama i legendama o Istri. U samom Pićanu i okolici mogu se naći smještajni kapaciteti, od soba, apartmana pa do istarskih kamenih kućica za turistički najam na duže vrijeme. Neke obiteljske kuće raspolažu i vrtnim bazenima.

Uz samo groblje nalazi se crkva koju ne smijete zaobići. Radi se o romaničkoj crkvici s polukružnom izbočenom apsidom. Posvećena je sv. Mihovilu, a oslikana zidnim slikama iz prve polovice 15. stoljeća.

Autor: S.Š.  Foto: Mijozi/Wikimedia