Vis – najistureniji jadranski otok

uvala na visu
Uvala na Visu, Foto: www.tz-vis.hr

Poznat kao naš najudaljeniji otok, Vis zbog svoje isturenosti stoji usamljeno okružen samo morem zbog čega je često na udaru vjetrova za razliku od drugih otoka. Ovaj zanimljiv otok bio je naseljen još u pretpovijesno doba, a smatra se da je predstavljao mjesto starogrčkog naseljavanja iz čijeg doba datira i starovjekovno naselje Issa, nakon čega dolazi pod vlast rimljana. U ranom srednjem vijeku, Vis je bio pod nadležnosti starohrvatske države nakon čega je dosta često mijenjao vladare, Mletke, Francuze i Engleze.

Nakon pada Napoleona i Mletačke republike, Vis dolazi pod vlast Habsburga, nakon čega daljnim upravnim reorganiziranjem monarhije, Vis postaje dio carske pokrajine Dalmacije.

Danas je Vis mjesto koje privlači sve više turista, a karakteriziraju ga čisto more, brojne uvale, šljunčane i pješčane plaže te skrivene uvalice. Možemo reći mjesto koje ponajviše privlači svojom prekrasnom prirodom.

Na području otoka Visa prevladava sredozemna klima sa puno jačim udarima vjetra kao što smo već spomenuli, ponajviše zbog toga što je dosta udaljen od ostalih otoka i kontinentalnog kopna nego što su to drugi otoci na našem moru.

Već smo rekli kako Vis privlači svojom prekrasnom prirodom, ali ono što isto tako privlači su brojni restorani od luksuznih do tradicionalnih konoba gdje možete uživati u tradicionalnim specijalitetima, gozbama, bilo u samom centru grada Visa i Komiže, ili u drugim manjim mjestima gdje ćete isto tako uživati.

Pored fine hrane, na Visu možete uživati razgledavanjem njegovih znamenitosti kao što su ostaci antičkog grada, rimske terme, isejska nekropola, mnogi renesansni ljetnikovci, crkvice. Posebno treba izdvojiti Kraljičinu špilju na Visu kao jedinstvenu prirodnu pojavu i Titovu špilju kao važnu povijesnu znamenitost i obnovljeni spomenik poginulim mornarima u bitci kod Visa.

Osim što je zanimljiv otok zbog svog zemljopisnog položaja, Vis je oduvijek privlačio zbog velikih predjela netaknute prirode i bogatih tradicionalnih specijaliteta, što znaju cijeniti pravi gurmani.

Izvor: Croatia Advisor  Foto: www.tz-vis.hr