Cosmopolitan časopis

cosmopolitan časopis
Cosmopolitan časopis, Foto: cosmopolitan.hr

Cosmopolitan je međunarodni časopis za žene. Prvi put je objavljen 1886. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kao obiteljski časopis, kasnije je pretvoren u književni časopis i na kraju je postao časopis za žene u kasnim 60-ima prošlog stoljeća. Također poznat kao Cosmo, njegov trenutni sadržaj uključuje članke o odnosima i seksu, zdravlju, karijeri, slavnim osobama, kao i modi i ljepoti. Tiska se na 34 jezika u više od 100 zemalja.

Paul Schlicht koji je pokrenuo Cosmopolitan, tvrdio je da će taj časopis biti namijenjen isključivo ženama, s temama o modi, ukrasima za domaćinstvo itd. Nakon Paula časopis je preuzeo John Walker Brisben, počevši s ilustracijama u boji, serijskim publikacijama i knjigom gostiju.

Cosmo je postao jedan od vodećih na tržištu za fikciju s piscima kao što su Annie Besant, Ambrose Bierce, Theodore Dreiser, Rudyarda Kiplinga, Jacka London, Willa Cather i Edith Wharton.

U 1905 William Randolph Hearst je kupio časopis za 400.000$ (što bi danas bilo oko 11 milijuna dolara) i doveo novinara Charles Edwarda Russella, koji je zaslužan za niz radova, uključujući i “The Growth of Caste in America” (ožujak, 1907), “At the Throat of the Republic” (prosinac 1907 – ožujak, 1908).

Zatim “What Are You Going to Do About It?” (Srpanj, 1910 – siječanj, 1911) i “Colorado – New Tricks in an Old Game” (prosinac 191 0). Ostali suradnici u tom razdoblju koji su bili uključeni u project su Alfred Henry Lewis, Sinclair Lewis, AJ Cronin, David Graham Phillips, George Bernard Shaw, Upton Sinclair i Ida Tarbell.

Magazin se polako počeo udaljavati od fikcije, kada je pala naklada i kada je počelo zlatno doba televizije. U posljednjih nekoliko godina, magazin, a posebno njegove priče počele su poprimati više seksualno eksplicitni ton sa sve više priloga o modelima, poznatim osobama iz svijeta glume, glazbe itd.

Danas je taj časopis prije svega usmjeren na žene sa temama kao što su ljepota, moda zdravlje, odnosno sa temama kako pomoći ženama u svakodnevnom životu. Od nekad časopisa koji se bavio temama fikcije do jednog od modno najpriznatijih časopisa u svijetu.

Dovoljno je samo reći na koliko se jezika prevodi i u kojim sve zemljama izlazi; tu su Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Srednja Amerika, Čile, Kina, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Ekvador, Estonija, Finska, Francuska.

Zatim Njemačka, Grčka, Hong Kong, Mađarska, Indija, Indonezija, Izrael , Italija, Kazahstan, Koreja, Latvija, Litva, Malezija, Meksiko, Mongolija, Nizozemska, Norveška, Peru, Filipini, Poljska, Portugal, Puerto Rico, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Tajvan, Tajland, Turska, Velika Britanija, Ukrajina, Venezuela, Vijetnam.

Hrvatsku verziju online magazina možete pronaći na www.cosmopolitan.hr.

Autor: S.Š. Foto: cosmopolitan.hr