Sredstva za oblikovanje kose

Preparati za kosu, Foto: Tubol Evgeniya/Shutterstock

U specijaliziranim trgovinama danas možete pronaći čitav spektar sredstava kojima se oblikuje kosa. Oni nam služe kako bi nam frizura bila što trajnija i kako ne bismo svako malo morali posjećivati frizera, već da idealnu frizuru oblikujemo kod kuće.

Osnovna vrsta sredstava za oblikovanje, koja se najviše koriste su gelovi za kosu. Gelove razlikujemo ovisno o njihovoj teksturi i gustoći. Tako poznajemo želatinaste gelove koji su iznimno jaki ili one koji su u tekućem obliku. Idealni su za frizure koje moraju čvrsto stajati. Ukoliko vam je gel na kosi i slijedećega dana, mokrom rukom prođite kroz kosu i gel će ponovno dobiti svojstva kao da ste ga tek sada stavili.

Lakovi za kosu su drugi najčešći oblici učvrščivaća za kosu. U trgovinama se mogu naći razni tipovi lakova koji daju različiti stupanj čvrstoće vašoj kosi. Lak za kosu se koristi prilikom izrade svečanih frizura, a možete ga koristiti i prilikom uvijanja kose. Pokušajte si pomoći tako da na uvijače našpricate malo laka kako bi vam frizura bila još bolja.

U nastavku pogledajte kako učvrstiti kosu na prirodan način.

Pjena za kosu je najbolje sredstvo za učvrščivanje kose. koriste se na mokroj ili suhoj kosi, sadrže razne reagense i hranjive tvari koje pospješuju zdravlje vaše kose. Prilikom stavljanja pjene pazite da ne pretjerate jer će vam kosa izgledati teško i beživotno. Kada nanosite pjenu, nanosite je od korijena prema vrhovima kose.

Nakon pranja kose preporuča se i korištenje seruma, sjajila ili silikona. Kemijska svojstva ovih preparata mogu biti različita, ali većina njih sadrži neka eterična ulja u sebi. Ovim se sredstvima uspješno uklanja statički elektricitet, no obratite pozornost pri stavljanju jer ukoliko stavite previše može se dogoditi da vam se kosa jako zamasti.

Zadnji oblici proizvoda kojima se kosa učvršćuje su losioni, voskovi i kreme. Oni sadrže prirodne sastojke poput voska, raznih mineralnih ulja i lanolina. Kod njih je dobro da su topive u vodi i ne stvaraju naslage.

Autor: M.T., Foto: Tubol Evgeniya/Shutterstock