Sportska odjeća, ubrzajte ritam

sportska odjeća
Sportska odjeća, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Što mislite što bi rekli vaši prabake i pradjedovi da vas vide kako živite svoj život danas? Sjedite u uredu ili na fakultetu, ili u školi, dođete kući, sjednete za računalo kako biste odgovorili na mailove, bacili pogled na društvene mreže ili odigrali neku igricu. Zatim možda kada se malo odmorite skoknete na kavu sa prijateljima ili sjednete i pogledate neki dobar film na TVu.

Istina je da su se mnoge stvari danas popravile s obzirom na situaciju prije stotinu godina, no bilo bi apsurdno reći da stari ljudi nisu znali kako živjeti. Oni su svoje dane provodili u pokretu, u radu na poljima, kućanskim poslovima u kojima im nisu mogli pomoći razni aparati koje mi danas posjedujemo i čak i u dubokoj starosti ostajali su aktivni.

Bez obzira na to koliko godina imate vjerojatno vam križobolja ili kronični umor nisu strani, oni su jednostavno nužna posljedica sjedilačkog načina života. No vi imate moć preuzeti kontrolu nad svojim tijelom. Ne dopustite da vas poraze razne spravice. Internet ili film neće pobjeći ako uzmete sat vremena da poradite na svom zdravlju. Uvedite rutinu nekoliko puta tjedno. Odaberite neku fizičku aktivnost s kojom ćete biti zadovoljne i koja će vas ispunjavati. Ako volite društvo neki timski sport, a ako ste više vuk samotnjak ili vučica, neku aktivnost u kojoj nije potrebna prisutnost drugih, npr. rad na spravama u teretani.

Za sve će vam ipak biti porebna sportska odjeća. Znamo da ste se vjerojatno ponekad izvlačili i otezali početak vježbanja isprikom da nemate prikladnu odjeću. Saada si možete priznati ovu očitu laž jer znamo da su vam potrebne samo tenisice, stara trenirka i T-shirt majica.

Sportska odjeća naravno može biti i skupa i marklirana. Ona će vam naravno pomoći pri izvođenju aktivnosti na nači da će sadržavati pametne textile koji će vas hladiti, upijati znoj, pružati bolju ventilaciju ili onemogućavati pomicanje i klizanje sa tijela. Ali, ako ste samo rekreativni sportaš ovo vam nije toliko bitno za početak.

Ono na što trebate obratiti pažnju je da odjeća koju odaberete bude potpuno udobna i komotna. Ne smije vas nigdje stezati, ali opet se pobrinite da vam ne spada stalno jer će vas to ometati. Dakle kada odjenete trenirku u kojoj ste inače ljenčarili po doma sagnite se, poskočite nekoliko puta i zarotirajte se u struku. Ako ostane na mjestu tada je u redu. Želimo vam ugodno i efilkasno vježbanje, pobrinite se za svoje tijelo i pritom uživajte.

 Autor: L.K. Foto: Subbotina Anna/Shutterstock