Haljine od tila

haljina od tila
Haljina od tila, Foto: Amma Cat/Shutterstock

Jeste li ikada zalijepljeni za ekran ili za stolicu u kazalištu gledali balet i čudili se nevjerojatnoj lakoći kojom balerine izvode svoj ples dok se delikatno i naizgled bestežinski savijaju i vrte na daskama? Jeste li se također u ikojem trenu zapitali od čega su načinjene njihove haljine, poznate još i pod vrckavim imenom tu-tu? One su načinjene od tila.

Til je materijal koji se unutar tekstilne industrije koristi od 18. st i bio je načinjen od raznih materijala. Nerijetko je bio uštirkan kako bi bolje zadržavao svoj oblik. 50-e godine prošlog stoljeća donijele su velike promjene i inovacije što se tiče materijala. Umjetni materijali preplavili su tržište pa se tako i til počinje izrađivati od sintetički proizvedenih vlakana.

U engleskom se zadržao naziva za til tulle koji nas upućuje na podrijetlo te tkanine. Dolazi iz istoimenog francuskog grada u kojem je upravo i započela proizvodnja. Til je materijal od kojeg će rijetko biti izrađena čitava haljina. Veća je vjerojatnost da će se koristiti kao potporna struktura u haljinama ili samo kao ukras na pojedinim dijelovima. Također je moguće njegovo korištenje i na način na koji biste mogli upotrijebiti čipku.

Naravno, njegovu prozirnost možemo povezati sa onom čipke, samo je til manje senzualnija i decentnija varijanta ove potonje. Iako se čipka prije također izrađivala od prirodnih materijala i ona se također danas zbog nižih troškova proizvodnje i lakoće izrade pomoću strojeva uglavnom korisiti umjetnim materijalima.

Osim ako niste balerina ili pak ne birate zanimljivu i mladenačku maturalnu haljinu tada koristite til umjereno jer biste u protivnom mogli završiti sa neukusnom kombinacijom. Čak i mladenkle pri odabiru vjenčanice, gdje je sloboda malo veća,trebaju pripaziti. Iskoristite til želite li izaći sa vjenčanicom otvorenih leđa ili pak sa kratkim i čvstim velom preko lica, nije potrebno pretjerivati.

U svakodnevnu odjeću ga slobodno možete inkomponirati kao zanimljiv i zaigran rub na suknji ili mali i nabrani ovratnik, možda kao puf rukaviće ili čak bujnu ružu našivenu na običnu majicu koja se inače ničime ne bi isticala. Stoga pažljivo i ukusno sa tilom. U pravoj kombinaciji on će biti samom šlag na torti.

Autor: L.K., Foto: Amma Cat/Shutterstock