Premantura i rt Kamenjak, nezaobilazna turistička destinacija

rt kamenjak
Rt Kamenjak, Foto: Croq/Wikimedia

Premantura je najjužnije mjesto istarskog poluotoka, u sastavu općine Medulin, oko 10 km južno od Pule. To je izrazito turističko naselje s oko 850 stanovnika, koje preko ljeta zahvaljujući kampovima i blizini parka prirode Kamenjak, postaje jedno od glavnih odredišta turista. Premantura je izgrađena na mjestu ranijeg ilirsko-rimskog naselja. Tijekom stoljeća na tom području su vladale brojne kulture o čemu svjedoči niz pronađenih artefakata.

Tako se mogu primjetiti iz razdoblja austrougarske monarhije brojni bunkeri i baterije municije te svjetionik Porer sagrađen 1846.godine, dok u 20. stoljeću jugoslavenska narodna armija gradi razne vojne objekte.

Ono što je izrazito zanimljivo je klima. Naime, u Premanturi i na Rtu Kamenjak, prevladava prava eumediteranska klima. Dok u Puli pada kiša, ili je vrijeme oblačno, u Premanturi u većini slučajeva kiše nema. Premantura i Kamenjak godišnje bilježe najveći broj sunčanih sati u Istri.

Premantura je jedno vrlo zanimljivo mjesto s još zanimljivijim ljudima. Svakom posjetitelju se preporuča šetnja po razvedenim ulicama koje se spuštaju do mora kao izvoru života za Premanturu.

Na početku mjesta nalazi se veliki kameni križ, a isto tako i na kraju sela na području Kamenjaka. Vjeruje se da je njihova funkcija bila zaštitnička. Nekada je Premantura bila poznata po cijenjenom premanurskom ovčjem siru, slatkoj kapuli te nadasve po izlovu ukusnih rakovica.

Poluotok je dug 9,5 km, širina iznosi od 400 do 1.600 m, a okružen je s 30 km dugom i vrlo razvedenom obalom. Na području postoji više od 550 različitih vrsta biljaka od kojih se posebno ističu orhideje medu kojima i pet endemskih vrsta.

Kameniti otočić Porer sa svjetionikom nalazi se 2,5 km jugozapadno od rt Kamenjaka. Svake godine Kamenjak posjeti više od pola milijuna posjetitelja i gotovo svi koji su jednom došli ponovno se vraćaju očarani prirodnim ljepotama i pozitivnom energijom tog jedinstvenog prostora.

Kamenjak je poznat po mediteranskoj klimi koju obilježava sporo grijanje i hlađenje, a niske nadmorske visine jednostavno su neprivlačne za kišne oblake koje vjetar brzo otjera. Budući da je više mora nego kopna na tom dijelu prevladava mikroklima.

Cijelo područje preplavljeno je brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, a čak 11 malih otoka jednostavno doziva sve posjetitelje da ih posjete. Među njima treba izdvojiti Fenoligu, otok koji se nalazi na zapadnoj obali Kamenjaka udaljen samo 300 metara od obale.

Kamenjak se ističe biološkom raznolikošću flore i faune zbog čega je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem u svrhu očuvanja prirode na radost svih onih generacija koje tek dolaze. Kamenjak je čudo prirode.

Foto: Croq/Wikimedia