Pašman – otok najbliži kopnu

Luka na Pašmanu
Luka na Pašmanu, Foto: Darij & Ana/Flickr

U samoj blizini Zadra nalazi se otok Pašman zanimljivog izgleda i prije svega čistog mora, što proizlazi iz morske struje koja mijenja smjer svakih 6 sati te tako čini Jadran na ovom području izuzetno čistim i svježim. Svojom površinom koja iznosi 60 km2 te s 70 km razvedene obale ubraja se među veće hrvatske otoke koji je s Ugljanom spojen mostom u prolazu Ždrelac, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal. Najbliži je otok kopnenoj masi.

Pašman je otok zanimljivog izgleda i bogatih sadržaja, a tu posebno treba navesti bogati svijet flore i faune, mnogo vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja. Podmorje je poznato po svim vrstama školjaka riba hrvatskog Jadrana koje mogu uspjevati samo u izuzetno čistoj morskoj vodi.

Osim prekrasne prirode treba spomenuti kako je većina objekata smještena na samoj obali koju karakteriziraju šljunčane i kamenite plaže, gdje posebno treba istaknuti istočnu stranu otoka poznatu po dugim kamenim platoima i prirodnim stijenama.

Pašman je poznat i po brojnim znamenitostima koje vrijedi pogledati, a tu možemo ubrojiti samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona sagrađen na temeljima starokršćanske crkve u 12. stoljeću. Benediktinski samostan Sv. Kuzme bio je poznat kao glagoljaško središte. Crkvu krasi gotičko raspelo s početka 15. stoljeća.

Franjevački samostan Sv. Dujma u Kraju datira iz 1930. godine, obnovljen 1557. godine gdje se ističu renesansni klaustar, blagavaonica i muzej u kojem se nalazi vrijedna slika Bogorodice s malim Kristom i Ivanom Krstiteljem.

Također treba spomenuti kako na samom otoku potoje tragovi kontinuirane nastanjenosti od prapovijesti. Treba spomenuti Ilirske gradove, ostatke gradina, arheološke nalaze iz doba Rima, vile rustike, mozaike i kameni kip Sv Mihovila iz 12. stoljeća te mnoge druge povijesne spomenike.

Ako se zaputite prema Pašmanu, nikako ne smijete propustiti pješačko – biciklistički izlet na brdo V. Bokolj otkuda se pruža nevjerojatan pogled na Kornate, susjedne otoke, pašmanski kanal, Biograd te okolicu. Vrijedi se pomučiti kako bi se uspeli na ovo brdo.

Autor:S.Š. Foto: Darij & Ana/Flickr