Sikavica kao lijek

sikavica kao lijek

Jedna od najboljih biljaka za detoksikaciju i zaštitu jetre je sikavica koju se često poistovjećuje s čičkom, mada te dvije biljke nisu iste. Sikavica je jako bodljikava i naraste do dva metra. Vrijedna je ubiranja zbog svoje ljekovitosti, a najčešće se koristi za regeneraciju jetre i čišćenje jetre.

Sikavica je važna kao lijek jer pomaže izliječiti brojne tegobe i bolesti, a među njima su se našle i razne vrste raka.

Prirodno liječenje raka prostate

Jeste li znali da postoje brojne namirnice biljnog porijekla koje mogu pomoći u borbi protiv raka? Tako se na temelju brojnih istraživanja došlo do zaključka kako polifenoli iz zelenog čaja mogu pomoći spriječiti i liječiti rak prostate.

Postoji još nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u liječenju raka prostate, a osim sikavice tu su još:

  • Brokula i rajčica – namirnice bogate polifenolima koje u kombinaciji smanjuju rast zloćudnih stanica između 30 i 40%.
  • Kurkumin – prirodni polifenol i karotenoid koji se dobiva iz kurkume. Djeluje antikancerogeno i antibakterijski te onemogućuje rast tumora, a može biti sastavni dio terapije protiv raka.
  • Cvjetača – posebno učinkovita kod raka debelog crijeva, prostate, raka dojke i mjehura, a sve uz pomoć sulforafana i fitonutrijenata koji djeluju protiv raka.
  • Šipak – zahvaljujući elagitaninima koji se u probavnom sustavu pretvaraju u spojeve s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Pored toga što štite od raka ujedno smanjuju rizik od infekcije kod srčanih bolesnika te snižavaju stopu smrtnosti kod bolesti srca.

Budući da djeluje estrogeno sikavica se preporučuje ženama s rakom maternice, dojke i jajnika, fibroidnim tumorima i endometriozom.

Prirodno liječenje jetre

Aktivni sastojak koji se nalazi u sikavici se naziva silimarin, koji potiče rast jetrenih stanica i obnavlja ih. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri koji je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre.

Pored sikavice koja je dala najbolje rezultate u liječenju oštećenja jetre, postoji još nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći, a to su:

  • Sladić – zahvaljujući glicirizinu spoju koji se nalazi u sladiću, odličan je za liječenje hepatitisa. Potrebno je svaki dan konzumirati oko 8 g korijena sladića.
  • Maslačak – koristi se za liječenje hepatitisa, žutice, jetrenih kamenaca i upale jetre. Možete upotrijebiti korijen maslačka jednom dnevno u obliku čaja.

Ljekovita svojstva sikavice

Ova ljekovita biljka štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova i ima moć iz organizma izbaciti radijaciju, kemikalije, teške metale i alkohol. Sikavica se posebno preporučuje osobama koje su sklone masnoj hrani i alkoholu. Ova biljka uspješno jača organizam, pomaže kod mamurluka, zatvora i regulira probavu.

Jako je korisna za krvožilni sustav jer jača krvne žile i zaustavlja krvarenja, a većina bolesti nastaje upravo zbog slabog krvožilnog sustava poput vrtoglavice, umora, migrene i niskog tlaka.

Efikasno liječi sve vrste alergija, napade urtikarije, bolesti putovanja, astme i hunjavice koju je uzrokovala pelud. Koristi se i u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, psorijaze i upale slijepog crijeva. Djeluje protiv estrogena i može stimulirati proizvodnju mlijeka kod dojilja i poticati redovit ciklus.

Može normalizirati i razinu kolesterola, a vrlo je dobra i za liječenje virusnog hepatitisa i alkoholnog hepatitisa, ciroze jetre, masne jetre i trovanja jetre. Ovo je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod ciroze i hepatitisa.

Samo u rijetkim slučajevima može izazvati proljev, mučninu i nadutost. Alkoholičarima se nikako ne savjetuje alkoholna tinktura dobivena od sikavice.

Ukoliko se konzumiraju proizvodi na bazi silimarina preporučuje se napraviti pauzu od 2 tjedna, a čaj se radi tako da se 2 žličice suhe sikavice prelije s 2 dcl kipuće vode, nakon čega se ostavi poklopljeno oko 15 minuta, nakon čega se procijedi i pije 1 šalica tri puta na dan.

Raste po livadama i poljima, a može se zasaditi i u vlastitom vrtu. Listovi sikavice se beru u svibnju, sjeme u kolovozu i rujnu i korijen se čupa u kolovozu ili rujnu. Cvijet ove biljke se bere u lipnju. Ova se biljka konzumira u obliku kapsula ili čaja te se uvijek može kombinirati i s drugim biljkama.

Autor: A.Z., Foto: Guido Gerding/Wikimedia