Ulje sandala

biljka sandal

Ulje sandala se dobiva iz isječenih komadića drva sandalovine uz pomoć parne destilacije, a drva moraju biti stara između 40 i 80 godina. Najčešće se koristi kao sastojak u prehrambenoj, kozmetičkoj i industriji parfema.

Bogato je ljekovitim svojstvima zbog čega ja poznato u prirodnoj medicini, a eterično ulje sandala ima umirujuće djelovanje na sve vrste infekcija. Pripravci napravljeni od ulja sandala pomažu kod probavnog, krvožilnog i živčanog sustava, organa za izlučivanje i upale mozga koje su uzrokovane različitim infekcijama.

Osobe koje se žele izliječiti od infekcije mogu ovo ulje koristiti i oralno. Dobro ga je piti za oporavak organizma nakon dugotrajnih infekcija ili trovanja hranom i za poticanje probave.

S obzirom da je bogato antimikrobnim i diuretskim svojstvima uspješno liječi infekcije mokraćnih puteva. Eterično ulje sandala ima blago djelovanje na krvne žile, opuštanje živaca i mišiće. Pomaže kod umora i bolova zbog čega je djelotvorno nakon bolnih i napornih treninga.

Djeluje i kao prirodno sredstvo za smirivanje organizma i ublažavanje grčeva, a djelotvorno je i za ublažavanje kašlja jer smiruje nadraženost koja je nastala zbog infekcije te opušta mišiće grla.

Bolji rad probave

Kako ne bi imali probavne smetnje posegnite za prirodnim lijekovima kao što su:

 • Bademi – sadrže puno vlakana, proteina i vitamina E.
 • Zeleno povrće – želite li izbjeći nadutost i probavne tegobe, u većinu obroka uključite špinat, kelj i zelenu salatu.
 • Maslinovo ulje – najbolja namirnica za bolje zdravlje probave i vitku liniju. Bogato je polinezasićenim masnoćama koje sprječavaju glad.
 • Zeleni čaj – uklanja višak tekućine i ubrzava metabolizam.

Ulje sandala doprinosi smanjenju nastanka plinova i olakšava osjećaj nadutosti, a djelotvorno je i kod ublažavanja posljedica trovanja hranom. Opušta mišiće trbušne stijenke i crijeva, a kao prirodni diuretik pospješuje mokrenje te pomaže u čišćenju organizma.

Namirnice za bolje pamćenje

Postoje namirnice koje će poboljšati pamćenje, a na popisu se nalazi:

 • avokado
 • riblje ulje
 • grah
 • cjelovite žitarice
 • tamna čokolada
 • borovnica
 • brokula

Pomaže i ulje koje djeluje i na mozak na način da potiče osjećaj smirenosti i ugode, a pospješuje i sposobnost pamćenja i koncentracije. Ovo ulje pruža zaštitu od stresa, tjeskobe i straha.

Prirodno liječenje kožnih bolesti

Smiruje ili liječi sva upalna stanja, a odlično je za pružanje osjećaja ugode i svježine. Potiče stezanje kože zbog čega se koristi kao prirodno sredstvo za liječenje ozljeda i ožiljaka.

Na prirodan način hidratizira kožu i uklanja masnoću, a nadraženu kožu umiruje i pomaže oštećenom tkivu kako bi brže zacijelilo. U današnjoj se kozmetičkoj industriji najčešće koristi kao sredstvo za čišćenje pora, a pomaže i u liječenju upalnih stanja, prištića, rana i čireva.

Ublažava nadraženost kože koja može nastati kao posljedica uboda insekata, a kod oralne primjene potiče stezanje i jačanje zubnog mesa.

Odlučite li koristiti eterično ulje sandala, za vanjsku primjenu ga je potrebno razblažiti s baznim uljem. Eterično ulje možete iskoristiti protiv bolova te za grčeve u mišićima.

Ako ga želite koristiti za obloge dovoljno je nakapati nekoliko kapi ulja s par kapi vode na platno te prisloniti na bolno mjesto. Odaberite prirodnu metodu liječenja i osjećajte se bolje u svom tijelu.

Autor: A.Z., Foto: Forest & Kim Starr/Wikimedia