Savjeti za uštedu na hlađenju prostorije

paljenje klima uređaja

Ponekad je u vrijeme najtoplijih ljetnih mjeseci neizdrživo bez upotrebe klima uređaja. No, s obzirom na upotrebu klime, raste i potrošnja električne energije. No, jeste li znali da upotrebu klima uređaja možete smanjiti i tako uštedjeti struju, a da vam ipak ne bude previše vruće. U nastavku donosimo kako možete uštedjeti na hlađenju prostorije.

Razlika između vanjske temperature i temperature na kojoj je podešen rad klima uređaja nikada ne bi smjela biti veća od pet stupnjeva. U protivnom riskirate zdravlje, ali i veći račun za struju.

Kada upalite klima uređaj, potrebno je zatvoriti sva vrata i prozore kako ne bi ulazio topli zrak izvana. U slučaju da želite provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klima uređaj.

Bilo bi dobro da uz to zatvorite i sve ostale izvore topline u kućanstvu kao što su razni kućanskih uređaji, rasvjetna tijela, televizori, računala i sve ono što dodatno zagrijava prostor.

Nema potrebe za hlađenjem prostorija u kojima ne boravite tijekom dana ili tijekom noći. Zatvorite vrata i rashladite prostoriju samo po potrebi, odnosno onu u kojoj boravite.

Da biste bili sigurni kako sve radi kako treba, potrebno je prije sezone hlađenja servisirati klima uređaj. Potrebno je očistiti unutarnju i vanjsku jedinicu čime ćete i spriječiti povećanu potrošnju energije koja može nastati zbog prljavih izmjenjivača topline. Servis klima uređaja može napraviti samo ovlaštena osoba. Filtere unutarnje jedinice klima uređaja potrebno je čistiti jednom mjesečno, a to možete učiniti i sami.

Veliku uštedu električne energije možete učiniti već pri kupnji. Kupite klima uređaj energetskog razreda A jer oni troše najmanje struje. Dobar odabir je i klima uređaj s inverterom jer njome možete uštedjeti od 20 do 40 posto električne energije u odnosu na ostale klasične uređaje.

Autor: M.L., Foto: panpote/Shutterstock