Kako lakše podnijeti loše biometeorološke prilike

Promjena vremena, Foto: Vitalez/Shutterstock

Nepovoljne biometeorološke prilike mogu narušiti naše raspoloženje i zadati nam umor, glavobolju i razdražljivost. Neki ljudi ih uopće ne osjete, dok drugi i na najmanju promjenu reagiraju negativno. Smatra se da je meteoropatija bolest današnjeg vremena. Saznajte kako lakše podnijeti loše biometeorološke prilike i osjećati se bolje i kada vrijeme ne radi u vašu korist.

Kako se odjenuti

U slučaju da ste na meterološkoj prognozi čuli kako tijekom narednih dana slijedi razdoblje negativne biometeorološke prognoze te naglih klimatskih promjena, kombinirajte odjeću laganih materijala koja dobro upija znoj. Zaboravite sada na modne trendove. Ako vas čeka dulji boravak vani, ne zaboravite i na vjetrovku koja ne propušta vjetar. Trebat će vam u slučaju da se temperature spuste za nekoliko desetaka stupnjeva. Posebno bi oprezni trebali biti oni starije životne dobi.

Prehrana

Za vrijeme nepovoljnih klimatskih dana, birajte laganu hranu te povrtne juhe. Pojačajte unos voća i povrća te žitarica, a izbjegavajte tešku i masnu hranu te meso. Pomoći će vam namirnice koje će potaknuti dobro raspoloženje, a neke od njih su riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, integralne žitarice i špinat.

U vrijeme ljetnih vrućina i sparine, birajte namirnice koje će vas osvježiti. Odličan izbor su lubenice koje će vam osim osvježenja pružiti i bogatstvo vitamina i minerala.

Fizička aktivnost

Iako bi se redovito trebali baviti nekom fizičkom aktivnošću, u vrijeme teških i sparnih dana, potreban je oprez. To se posebno odnosi na one starije životne dobi te na kronične bolesnike. Izbjegavajte naporne treninge snage, a dajte prednost laganoj jutarnjoj ili večernjoj šetnji. Tako ćete potaknuti metabolizam, a nećete dodatno iscrpiti tijelo u vrijeme kada mu je potreban odmor.

Autor: M.L., Foto: Vitalez/Shutterstock