Kako kontrolirati potrošnju vode

vode istječe iz pipe

Danas kada nam je pitka voda osigurana, ne razmišljamo o njezinoj potrošnji. Zastanite i razmislite koliko vam znači pitka voda koja protječe direktno iz vaše slavine. Mnoge zemlje nemaju tu privilegiju pa pitku vodu moraju kupovati u trgovinama. Usudili bismo se reći da je pitka voda naša najvažnija “hrana” jer bez nje nema niti života.

Vjerojatno ste se nekad susreli sa situacijom kada vam pitka voda nije bila onemogućena. Ili je došlo do puknuća cijevi, kvara ili ste jednostavno bili u zemlji u kojoj niste mogli odvrnuti slavinu i napiti se vode. U slučaju da i dalje želite koristiti pitku vodu iz slavina te jednu od najvažnijih stvari na svijetu ostaviti i svojoj djeci u nasljedstvo, u nastavku vam donosimo kako možete kontrolirati potrošnju vode.

Jedna od najvećih potrošnja vode događa se kod curenja ili kapanja vode iz slavine ili iz vodokotlića. Stoga je potrebno redovito provjeravati armature i cjevovode. Uočite na vrijeme kvarove na uređajima za ispiranje wc-a te kvarove na slavinama. Nikada ne odugovlačite njihov popravak jer voda koja otiče povećava potrošnju te tako utječe i na povećavanje vašeg računa za vodu.

Nešto teže ćete otkriti kvarove cjevovoda ispod zemlje ili u zidovima. To ćete najlakše provjeriti tako da zatvorite vodu na svim uređajima te neko vrijeme promatrate vodomjer. Ako se vodomjer ne pomiče, znači da je s vodovodnom mrežom sve u redu. Ako dolazi do pokretanja kotačića, tada je u vodovodnom sistemu došlo do puknuća ili loma. Savjetujemo da u tom slučaju nazovete hitne intervencije koje će što prije otkriti uzrok kvara te popravak vodovodnih instalacija.

Kontrola potrošnje vode nije tako teška i komplicirana, a s druge strane činite puno za sebe i Zemlju. Provjeravajte slavine i vodovodni sustav redovito te tako smanjite račune režija.

Autor: M.L., Foto: Filaphoto/Shutterstock