Kako uštedjeti vrijeme – mali korisni savjeti i trikovi

Kako uštedjeti vrijeme
Ušteda vremena, Foto: tale/Shutterstock

Ponekad je i uz najbolju volju teško obaviti sve dnevne zadatke koji nas očekuju nakon radnog dana. Ako imate osjećaj da nakon posla ništa ne stižete i da vam se cijeli život sveo na aktivnosti kuća – posao, razmislite o malim, ali značajnim promjenama koje će se odraziti na vaš raspored, produktivnost i više slobodnog vremena. U nastavku donosimo koje biste promjene trebali poduzeti da biste znali kako uštedjeti vrijeme, odnosno sat vremena u danu za omiljene aktivnosti.

Važno je znati prioritete

Svakog dana napravite popis prioriteta. Samo uz dobru organizaciju i odluku o tome koji su zadaci najvažniji, možete ih obaviti na vrijeme. Na popisu neka budu i oni zadaci koje možete proslijediti članovima obitelji.

Dovoljno spavajte i zdravo se hranite

Iako mislite da ćete uštedjeti na vremenu ako ćete spavati sat ili dva manje, zapravo ćete se probuditi neraspoloženi, pospani i neispavani, a to će utjecati na vašu produktivnost. Samo uz redovitu zdravu prehranu, tjelovježbu i dovoljno sati sna, možete ostvariti svoj maksimum.

Pravilo dvije minute kako uštedjeti vrijeme

Sve što možete obaviti u roku od dvije minute, obavite odmah. To mogu biti stvari poput telefonskog poziva, slanje e-maila ili kratkog pospremanja robe po kući. Takve stvari nikad nemojte odgađati za kasnije.

Napravite popis zadataka

Iako mislite da ćete zapamtiti sve tjedne i dnevne zadatke, velika je vjerojatnost da ćete većinu zaboraviti. Stoga, stavite na popis sve one, do najsitnijeg kako biste ih imali u vidu. Često zaboravimo upravo one najmanje koji nam se na kraju čine najvažnijima.

Ne provjeravajte stalno e-mail

Možda vam se ne čini tako, ali konstantnim provjeravanjem svoje elektroničke pošte, također gubite na vremenu. Umjesto neorganiziranog i učastalog otvaranja maila, stručnjaci preporučuju da to učinite svega tri puta na dan, u 11, 14 i 17 sati. Izbjegavajte otvaranje mailova ujutro i kasno navečer.

Odredite tri važna dnevna zadatka

Najvažnije dnevne zadatke obavite odmah ujutro kada vam je koncentracija na vrhuncu. Kako dan odmiče, tako i koncentracija opada pa ćete biti i manje produktivni i usporeni.

Naučite kako reći NE

Ovo je jedna od najvažnijih vještina kojom morate ovladati kako biste stigli sve dnevne obveze i imali više vremena za sebe. Slobodno recite ne svemu onome što nije vaš posao i onome što znate da ne možete obaviti u zadanom vremenskom roku.

Uvijek nađite vrijeme za odmor

Kako uštedjeti vrijeme
Foto: Pixabay

Mozak ne može konstantno jednako funkcionirati bez odmora. Stoga, tijekom dana radite nekoliko malih pauza. Prošećite do kuhinje ili do aparata za kavu, razmijenite nekoliko rečenica s kolegama, pogledajte zabavni sadržaj na Internetu… Tako ćete se bolje koncentrirati na posao i bit ćete produktivniji.

Uz ove male trikove bolje ćete se organizirati i imat ćete više energije i volje za posao. Poanta nije da se trgate od posla do iznemoglosti, već da i uživate u životu. Nakon posla ostavite dovoljno vremena za slobodne aktivnosti i druženja s dragim osobama.

Autor: M.L., Foto: tale/Shutterstock