Kako smanjiti račun za grijanje

Račun za grijanje
Račun za grijanje, Foto: Muellek Josef/Shutterstock

S dolaskom hladnijih dana i uključivanjem grijanja, susrećemo se s nešto većim režijama. Grijanje je jedan od većih izdataka što sigurno osjeti i svatko na svom kućnom budžetu. No, jeste li znali da račune za grijanje ipak možemo smanjiti i kontrolirati? U tome će vam pomoći nekoliko trikova. Uz pomoć njih smanjit ćete račun za grijanje i veće izdatke kućnog budžeta.

Provjetravajte, ali umjereno

U vrijeme hladnih zimskih dana, kada je temperatura zraka daleko ispod ništice, nisu potrebna dugotrajna provjetravanja. Bit će dovoljno 10-ak minuta dva puta na dan kako bi se zrak izmijenio, a toplina u zidovima i prozorima i dalje sačuvala. Nekoliko minuta nakon provjetravanja, stan će ponovo biti topao.

Održavajte optimalnu temperaturu

Račun za grijanje
Foto: Unsplash

Najbolji način da uštedite na računima za grijanje je održavanje optimalne temperature. Velike oscilacije u temperaturi dovode do većeg trošenja energije pa time i veće potrošnje. Kako biste uštedjeli neka temperatura u vašem domu uvijek bude podešena na 20 stupnjeva. Za svaki dodatni stupanj grijanja prostorije, potrebno je čak 6 posto više energije.

Uložite u kvalitetnu izolaciju

Dobro zatvorite sva vrata i prozore kako biste izbjegli ulazak hladnog zraka. Uložite u dobru izolaciju vanjskih zidova te u kvalitetne prozore. Ako nemate novca za ulaganje, ispod prozora i vrata stavite deke koje će blokirati ulaz hladnog zraka.

Spavajte dobro utopljeni

Prije odlaska na spavanje odjenite nešto deblju pidžamu te se dobro pokrijte dekama. Ako je jako hladno, odjenite i čarape. Kada legnete, vrlo brzo ćete se utopliti, a nećete morati imati upaljeno grijanje tijekom noći.

Postavite tepihe u svaku prostoriju

Ako nemate novca, vremena ni volje za ulaganje u podno grijanje, nabavite tepihe. Postavljanjem tepiha u svakoj prostoriji izbjeći ćete hodanje po hladnom podu te zadržati toplinu nogu. Ovo posebice vrijedi za one na višim katovima zgrada jer oni obično nemaju ugrađenu podlogu kojom se zadržava toplina kao što je to slučaj stanova u prizemlju.

Kuhajte redovito

Kuhajte svaki dan jer ćete tako dodatno ugrijati prostor. Osim toga, pojest ćete toplu hranu koja će vas ugrijati te ćete dobiti dojam da je toplije nego što to uistinu jest.

Pustite sunce u stan i smanjite račun za grijanje

Za vrijeme lijepih sunčanih dana, rastvorite zavjese i pustite sunce u stan. Sunčeva energija mogla bi podići temperaturu stana za nekoliko stupnjeva.

Ovo su neki od trikova kojima možete efikasno smanjiti račune za grijanje. No, želite li nešto lakše i dugoročnije riješenje, svakako preporučuje ulaganje u bolju vanjsku i unutarnju izolaciju kuće.

Autor: M.L., Foto: Muellek Josef/Shutterstock