Savjeti za održavanje čistoće

dnevni boravak

Imate li u stanu tepih? Neke životne zajednice zaziru od tepiha jer se na njima skuplja najviše prašine, a pogotovo ako imaju kućnog ljubimca. Dlake tada postaju najveći problem. Za razliku od njih postoje oni koji bez obzira na sve žele svaki kutak u stanu prekriven tepihom ili barem stazom.

Tepih pruža određenu toplinu i ako se redovito čisti problem s prašinom i dlakama može postati dio prošlosti. Njega sagova, tepiha i staza je jednostavna i ne zahtijeva puno vašeg vremena.

Za učestalu njegu potrebno je ukloniti sve što vidite metlom ili usisivačem, a manje staze možete i istresti prije nego krenete usisavati. Bilo bi dobro da svaki tjedan izdvojite jedan dio vremena za čišćenje tepiha kako bi izvukli prašinu koja se uvukla.

Nažalost koliko god tepih izgledao čist ne možete ni zamisliti koliko se na njemu nalazi prašine i to samo ono što se nakupilo tijekom tjedna. Zbog toga je važno da ne usisavate samo tepih, nego i namještaj. Garnitura je još jedan dio u stanu na kojem se voli nakupljati prljavština.

Prašina se nakuplja i na podovima zbog čega bi tepih mogao izgubiti sjaj koji je prije imao. Nije važan samo usisivač nego i način kako ćete usisavati. Posao bi mogao olakšati usisavač na vodu, koji će najbolje pokupiti grinje zbog kojih neki imaju problema s alergijama.

Prvo što treba učiniti je ne žuriti se. Izdvojite dovoljno vremena kako bi usisali podove, a da bi isto tako dobro očistili i tepihe, možete ih jednom godišnje odnijeti na kemijsko čišćenje. Tako ćete ukloniti prljavštinu koja se duboko ukorijenila u tkanini.

Postoji još jedan trik kojim su se služile starije generacije. Kada padne snijeg, a važno je da ga ima dovoljno, možete iznijeti tepih van i izlupati ga na bijelom pokrivaču. Problem kod ovog rješenja je što snijega nema uvijek koliko treba, a teško je zamisliti da ćete iznositi tepih van kada živite u zgradi. Lakše je onima koji imaju svoje dvorište.

S redovitim čišćenjem problema ne bi trebalo biti, pa tako ni za one koji imaju problema s alergijama. Kako bi imali više vremena tijekom vikenda za uživanje, usišite tepih tijekom tjedna.

Autor: S.Š., Foto: art&design/Shutterstock