Kako očistiti zavjese

bijele zavjese

Prostor u kojem živite sa svojim članovima obitelji treba biti uređen baš onako kako ste vi to oduvijek željeli. Zašto je to važno? Ipak ovdje boravite najveći dio svog vremena i važno je da ste okruženi samo najdražim stvarima, zbog kojih ćete na svoj stan ili kuću gledati kao na utočište.

Teško je zamisliti stan bez zavjesa barem zbog znatiželjnih susjeda koji vole proviriti iako to neće nikada priznati. Privatnost je važna i treba ju čuvati, a zavjese su najbolji način da sakrijete svoje utočište od znatiželjnog svijeta.

Stanujete li u kući u kojoj se ne puši i koja je okružena drvećem, zavjese treba prati jednom ili dvaput godišnje. Zavjese se trebaju češće čistiti u gradskim rezidencijama i najviše u prostorijama u kojima obitavaju pušači i to barem svaka dva do tri mjeseca, ako ne i prije toga.

Dobro je što se zavjese danas rade od materijala koji je lagan za održavanje i koji se nakon pranja ne treba glačati. Kako bi ubrzo mogli imati prekrasne i osvježene zavjese, skinite ih, uklonite kvačice i perite ih u mašini na programu predviđenom za pranje vune, na temperaturi do 30°. Prije toga ih možete isprati u kadi u hladnoj vodi i tek onda staviti u mašinu.

Tijekom pranja važan je i omekšivač koji će dati ugodan miris, koji će se nakon što objesite zavjese širiti stanom kao da ste upalili mirisnu svijeću s vama najdražim mirisom. Potrebno je prvo isprati zastore i u posljednjoj vodi dodati omekšivač.

Zavjese od umjetnog vlakna ne treba dugo držati u vodi, a ako ne želite da su zgužvane kada ih objesite, prvo ih ocijedite u kadi i zatim stavite natrag na karniše. Zbog toga se zavjese ne stavljaju mokre nego vlažne. Prije stavljanja zavjesa natrag na karniše važno je isključiti grijanje, ako se one nalaze iznad radijatora ili u neposrednoj blizini. U suprotnom bi vaš najdraži ukras mogao požutjeti.

Autor: S.Š., Foto: Caruntu/Shutterstock