Savjeti za čišćenje kuhinjske nape

čišćenje kuhinjske nape

Volite kuhati i uživate u različitim mirisima kuhinje? Ali koliko god uživali u finim mirisima raznih specijaliteta, oni neće isto tako mirisati i nakon nekoliko sati, pa ako ne želite da vam se cijeli stan osjeti na pečeno meso, dobro je znati koji su to savjeti za čišćenje kuhinjske nape.

Teško je zamisliti kuhinju bez nape koja pomaže ukloniti sve mirise što se zadržavaju ne samo u kuhinji, nego i u drugim prostorijama u stanu. Da bi napa mogla raditi bez problema potrebno ju je redovito održavati, što znači pobrinuti se za čišćenje filtera.

Čišćenje filtera nije važno samo zbog boljeg rada nape nego i zbog sigurnosnih razloga. Redovnim čišćenjem masnoće koja se nakupila na filteru, smanjit će se rizik od nastanka požara i produžit će se radni vijek nape.

Postoje nape koje oblikom podsjećaju na dimnjak i plosnate nape. Prije nego što se odlučite za čišćenje potrebno je isključiti uređaj iz struje.

Kakvu napu imate? Je li ona možda plosnata ili ipak drugog oblika? Ako imate napu koja podsjeća na dimnjak, ona bi u sebi trebala imati mrežasti filter koji se može oprati u mašini za posuđe. Možete ga oprati i na ruke uz pomoć alkoholnog octa ili sode bikarbone. Nanesite ocat ili sodu na spužvicu i lagano utrljajte u mrežicu te isperite vodom i na kraju osušite.

Plosnate nape obično imaju papirnate filtre koje bi trebalo mijenjati kada se napune masnoćom. Nakon uklanjanja filtra potrebno je očistiti ventilator. Možete očistiti plohe uz pomoć deterdženta za pranje posuđa ili vode nakon čega ćete ukloniti masnoću koja se nakupila nakon određenog vremena.

Bilo bi dobro provjeriti u kakvom se stanju nalazi ispušna cijev s vanjske strane doma. Može se dogoditi da se u cijevi nakupilo lišća, što je onemogućilo njen rad i uklanjanje mirisa nakon kuhanja.

Prilikom kupovine svakog novog aparata potrebno je sačuvati upute uz koje ćete saznati sve što vam treba o održavanju tog uređaja, kako se čisti i koji znak signalizira da se nešto pokvarilo. Isto tako i nape imaju znak koji ukazuje da su se filtri začepili te da je došlo vrijeme za njihovo čišćenje ili zamjenu novima.

Autor: S.Š., Foto: HamsterMan/Shutterstock