Kako pospremiti nered

kako pospremiti nered

Dovođenje zapuštenog stana ili kuće u red može zahtijevati mnogo vremena i truda. Tajna je u rješavanju nereda malo-pomalo. Ovi se savjeti odnose na to kako uopće početi. Dobro je znati kako najlakše pospremiti nered koji se skupljao duže vrijeme.

Hrabrost

Vjerojatno osjećate kako nije u redu bacati stvari koje ste kupili ili od nekoga dobili. No niste li ih upotrebljavali neko duže vrijeme, upitajte se zašto. To će vam sigurno pomoći da se od njih oprostite.

Kvaliteta, a ne količina

Razmišljajte o tome kao o unaprjeđivanju svojega vlasništva, kao da plijevite korov među korisnim stvarima koje će tada bolje rasti za vašu dobrobit.

Pospremanje jedne po jedne prostorije

Odredite jedan dan za svaku prostoriju i odlučite pospremiti je do kraja. Sve što ne pripada toj prostoriji možete ubaciti u kartonsku kutiju pa se s njima pozabaviti kasnije. Nakon što pospremite jedan prostor, bit će vam lakše krenuti u druge dijelove kuće.

Spremanje sličnih stvari

Stvari koje imaju istu ili sličnu namjenu spremajte na ista mjesta pa ćete kasnije točno znati gdje trebate tražiti kad vam zatreba nešto.

Maleni koraci

Čini li se previše pospremiti cijelu sobu odjednom, podijelite posao u manje i lakše izvedive zadatke. Na primjer, prvo pospremite ormar, a ostatak spavaće sobe napadnite sutra. Ili se odmah usredotočite na zakrčen radni stol, sve dok ne razvrstate sve što se na njemu nalazi.

Razne papire i dokumente koji se nalaze posvuda, razvrstajte u mapu s više pretinaca ili registrator, a pomoću naljepnica odredite njihove tematske skupine. Nabavite plitku košaru od šiblja ili žice pa u njoj držite aktualne dopise i račune, kako biste znali gdje su i kako se ne bi zametnuli.

Razvrstavanje dokumenata

Nabavite malenu metalnu ili kartonsku mapu, podijeljenu u odjeljke po abecedi pa u nju spremajte sve kućanske račune i uplatnice. Držite je pri ruci pa će vam postati rutina sve račune, uplatnice i jamstva spremati na pravo mjesto.

Nemate li neko logično mjesto za neku stvar, upitajte se treba li vam ona uopće. Nered se zapravo stvara od predmeta koji nemaju svoje pravo mjesto pa ih ostavljate okolo na radnim površinama ili podovima. Odredite stvarima njihovo pravo mjesto, a nakon uporabe ih ondje i vraćajte. Riješite se stvari za koje u domu nemate mjesta.

Autor: Tajana, Foto: auremar/Shutterstock