Najčešći problemi na televizoru

problemi na televizoru

Suvremena tehnologija omogućila je mnogima posve novo iskustvo gledanja zabavnih sadržaja na televizoru. Zahvaljujući odličnom zvuku kao i slici, u većini slučaja se čini kao pravo kino iskustvo. Ali kao i s ostalim uređajima tako se i na tv-u mogu pojaviti određene poteškoće. Koji su najčešći problemi na televizoru?

Postoji nekoliko poteškoća s kojima su se susreli brojni korisnici, a uglavnom se radilo o slici koja je bila previše plosnata. Prilikom kupovine televizora potrebno je sačuvati upute koje će vam pomoći da namjestite sliku kako vama odgovara.

Zašto slika izgleda plosnato? Navjerojatnije se tijekom početnog postavljanja pogrešno namjestila visina i širina slike. Spomenuti problem je lako riješiti, a sve što je potrebno je odabrati tipku “Ratio” na upravljaču.

Namještanje kvalitete slike i zvuka na televizoru je posao koji treba obaviti kako bi kasnije uživali u željenom sadržaju. Jedan od problema na televizoru je zvuk, odnosno razgovor koji se u većini slučaja ne može čuti najbolje.

Ukoliko se osoba koristi zvučnicima ugrađenima u televizor, može se dogoditi da zvuk bude tih, a najviše tijekom razgovora. Razlog može biti taj što su filmovi snimljeni za reprodukciju na zvučnom sustavu “Surround”, a zbog čega gubi na kvaliteti zvuka ukoliko se sluša na manjim zvučnicima kao što su oni od televizora.

Ako ne postoji zadovoljstvo jačinom zvuka, treba napraviti nekoliko koraka koji će pomoći pri rješavanju problema. Na daljinskom upravljaču se nalazi opcija za zvuk “Sound Settings”. Moderni televizori u sebi imaju opciju ugađanja za brojne vrste zvukova bilo da se radi o filmu ili sportu. Potrebno je proći sve opcije kako bi se pronašao najbolji zvuk.

Nakon toga treba pregledati opciju namještanja zvuka. Moguće je smanjiti basove jer ako su prenaglašeni, može doći do neugodnih izobličenja zvuka dok se pojačava ton na televizoru. Nedostaje li jasnoća zvuku, bira se opcija “Treble” uz pomoć koje se pojačavaju visoki tonovi.

Ako se u istoj sobi nalazi Hi-Fi uređaj i televizor, zvuk televizora treba spojiti na Hi-Fi kako bi se postigao odlična kvaliteta zvuka.

Ponekad slika na televizoru nije dobre kvalitete zbog prljavštine koja se nakupila na ekranu. Zaslon je najbolje očistiti uz pomoć krpice od mikrovlakana koja na sebi ne sadrži dlačice. Treba lagano prijeći preko tv-a kako bi se obrisala prašina i mrlje. Jasno je kako postoje problemi na televizoru koje mnogi mogu sami riješiti.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock