Šampanjac za vjenčanje

šampanjac na stolu
Šampanjac na stolu, Foto: Sandra Cunningham/Shutterstock

Šampanjac je poznat kao posebna sorta pića koja nastaje vrenjem prilikom čega u boci dolazi do nastanka ugljičnog dioksida. Porijeklo vuče iz francuske pokrajine Champagn i samo pjenušci proizvedeni tamo mogu nositi naziv šampanjac, dok se svi ostali sortiraju kao pjenušci. Pjenušci ili pjenušava vina odnose se isto tako i na gazirana vina.

Već duži niz godina na šampanjac se gleda kao vrstu pića rezerviranu samo za posebne prilike, svečane situacije bilo da se radi o proslavama ili možda vjenčanjima. Upravo su ona nekako postala sinonim gdje je običaj nazdraviti šampanjcem ili pjenušcem.

Mnogi su se zapitali zašto baš šampanjac? Pokazalo se kako samo piće sadrži te neodoljive mjehuriće koji u dobitnoj kombinaciji s okusom stavaraju neopisiv užitak ispijanja i daju tu određenu notu koju takvi trenuci zahtijevaju.

Prije samog vjenčanja bilo bi dobro raspitati se za same cijene kako bi točno mogli isplanirati koliko će vam biti financijski budžet. Sigurno nije svejedno hoćete li u cijelom postupku potrošiti više od planiranog, ili ćete možda uspjet uštedjet koju kunu.

Prilikom planiranja budžeta treba znati kako sama cijena šampanjca ne znači uvijek i kvalitetu. Tu se zapravo misli na to da za možda malo manje novaca možete dobiti i više nego što ste tražili. Treba samo krenuti na vrijeme u potragu za svim potrebnim informacijama.

Osim cijene potrebno je znati izabrati i pravi okus gdje vam najviše mogu pomoći poznavatelji spomenutog pjenušca, odnosno šampanjca. Poznato je kako se tradicija ispijanja šampanjca odnosi na sam početak slavlja i u trenucima kada dolazi torta.

Uključite ovo čarobno piće na svoju svečanost i počastite se određenom dozom luksuza i prije svega elegancije, jer ipak je to jedan od posebnijih dana u godini koji ćete pamtiti cijeli život.

Autor: S.Š. Foto: Sandra Cunningham/Shutterstock