Fotografiranje vjenčanja može biti jeftino

zibar-weddings6

Nije istina da vrhunske fotografije vjenčanja moraju i koštati pravo bogatstvo. Na tržištu je veliki broj fotografa, profesionalnih foto studija, amatera, freelance fotografa. Svi oni naplačuju svoje usluge fotografiranja. Neki ih naplate zaista po visokim cijenama, neki po stvarno niskim cijenama.

zibar-weddings1
Koja je razlika između skupih i jeftinih fotografskih usluga?
Profesionalni foto studio ima registriranu firmu, plaća državi porez, ulaže velike novce u marketing, reklamiranje, izlaže svoj rad na sajmovima. Opremu koju koristi košta nekoliko desetaka tisuća kuna.

zibar-weddings2

To su sve troškovi koji moraju biti uračunati u cijenu fotografiranja vjenčanja. Takav studio ne može cijeniti svoj rad isto kao neki amater, koji ima početničku opremu od nekoliko tisuća kuna, koji nema registriranu firmu, obrt, koji ne ulaže u marketing.
Amaterski fotografi tek ulaze na tržište fotografiranja vjenčanja te pokušavaju sa jako niskim cijenama pridobiti potencijalne klijente. Naravno, uvijek postoje mladenci, kojima fotografiranje nije bitna stavka u životu, pa uzmu nekog entuzijasta fotografa i obično budu zadovoljni sa njegovim krajnjim rezultatom, pogotovo kada uzmu omjer jako niske cijene i solidne kvalitete.

zibar-weddings3
Postoje i takozvani freelance fotografi, u većini slučajeva profesionalci sa vrhunskom (skupom) opremom, velikim znanjem, vrhunskim radom, međutim nemaju klasični naziv – „studio za vjenčanja“, već kroz društvene mreže, web stranice, preporukom prezentiraju publici svoj rad i na taj način dobivaju poslove. Oni spadaju u „srednju“ skupinu, kada govorimo o cijenama fotografiranja vjenčanja. Za korektan iznos novaca će vam odraditi vrhunski posao.
Također, danas svi fotografi, bili profesionalci, amateri ili freelance fotografi nude pakete kada je u pitanju fotografiranje vjenčanja. U paketima su različite opcije fotografiranja u ponudi. Jedan fotograf na terenu, dva fotografa, veliki weddingbook, mali weddingbook, albumi za roditelje, razno razne kombinacije.

zibar-weddings4

Uvijek možete tražiti od fotografa opciju, samo fotografiranje i postprodukcija fotografija, a album ili weddingbook sami izradite. Tako možete uštedjeti priličnu svotu novaca i stavka fotografiranje vjenčanja, ne mora biti „jako skupa stavka“.
Na kraju, postoje različiti tipovi mladenaca, odnosno njihovih afiniteta prema fotografiji. Oni mladenci koji drže do fotografija i smatraju to vrlo bitnom stavkom u svojoj priči vjenčanja, te se i sami stalno fotgrafiraju, bilo to sa mobitelom ili nekim fotoaparatom, oni će birati između profesionalnog foto studia ili freelance fotografa, ovisno o financijskim mogućnostima.

zibar-weddings5
Oni drugi, kojima je fotografija sporedna stvar u životu, pa tako i na njihovom vjenčanju, birati će što povoljniju opciju, ne mareći puno na kvalitetu krajnjeg proizvoda.

Autor., Foto: Zibar Weddings