Samoborske krafne i kremšnite

krafne
Krafne, Foto: certified su/Flickr

U vrijeme fašnika sve je prepuno veselja, glupiranja, preuzimanja drugih uloga na neko vrijeme. Isto tako ono doba godine kad možemo istinski uživati u delicijama koje nam takve fešte donose i koje su postale simbol karnevala u Samoboru. Iako nažalost ovakve fešte ne traju dugo, dovoljno je da nam već zamirišu poznate krafne iz samoborskih slastičarnica i pekara.

Tamnošnji specijalisti za ovakve slastice tvrde kako nije lako napraviti nešto tako fino. Ono od čega se počinje je tijesto. Izrada i dizanje tijesta ide u tri faze.

Prvo je potrebno umijesiti tijesto s kvascem koje potom treba odstajati najmanje sat vremena kako bi se diglo. Nakon toga se tijesto razvalja i pomoću kalupa vade krafne koje još moraju odstajati.

Kad se počnu peći, bitno je iskoristiti sucokretovo ulje. Pečete ih tako da svaku držite na vrelom ulju po 4 minute. Kad se ispeku moraju bit smeđkastozlatne boje, u protivnom nisu dobro pečene. Isto tako dok su još tople, potrebno je uštrcat marmeladu od marelice. Zašto?

Ako želite napraviti dobru smjesu za krafne, nećete pogriješiti ako za savjet pitate stare bake, koje su taj recept usavršile već 100 puta i koje će vam rado pomoći da ove dane učinite što veselijima.

Kao što su krafne postale samoborski brend, tako su to i kremšnite. Vjerojatno sve zanima tko ih je prvi napravio. Ocem samoborskih kremšnita smatra se Đuro Lukačić, drugi iz obitelji Lukačić koji je svo svoje umijeće uložio u slastičarski zanat.

Cijenjenog gospodina više nema, ali njegovo nasljeđe vrijedi i danas, kao jedna od najfinijih slastica.

Autor: S.Š. Foto: certified su/Flickr