Tinjan, grad na brijegu

Malo mjesto Tinjan, Foto: Croq/Wikimedia

Na uzvisini iznad Limske drage smjestio se mali grad poznatiji kao Tinjan. Poput svih ostalih naselja tako se i Tinjan smjestio na brijegu, na 319 metara nadmorske visine. Nalazi se uz državnu cestu Pazin-Poreč i tako je dostupan svima onima koji se zapute prema tom dijelu Istre.

Kao i velik dio drugih naselja u Istri tako je i ovo bilo naseljeno još u rimsko doba kada se nalazio na samom rubu parentinske kolonije. U pisanom obliku prvi se puta spominje 1177. godine i to u ispravi pape Aleksandra III kao župa Antoniana.

Danas je Tinjan grad u kojem se stanovnici bave poljodjelstvom. Velik dio njih uspio je svoje zaposlenje isto tako naći i u uslužnim djelatnostima te manjim poduzetništvima. Ta činjenica ne čudi obzirom da se ipak radi o mjestu koje u zadnje vrijeme privlači velik broj turista.

Kada smo već kod turizma treba spomenuti kako Tinjan nudi velik broj znamenitosti koje vrijedi pogledati. Dakle na najvišoj točki samog mjesta nalazi se crkva sv. Šimuna i Jude apostola, izgrađena 1773. godine u ranom neoklasicističkom slogu, s elementima baroka i rokokoa.

Pročelje crkve je podijeljeno na tri polja iznad kojih se nalazi vijenac te trokutasti zabat. Unutar svakog polja nalazi se po jedna niša s kipom.

Pored zanimljivog načina gradnje same crkve tu su brojne kuće oko crkve koje isto tako svjedoče o nekadašnjem načinu života tamošnjih stanovnika koji su svojim djelovanjem obilježili ovo područje.

Na južnom dijelu trga unutar grada nalazi se ladonja sa županskim stolom. Stara grobljanska crkva još je jedna adresa koju treba posjetiti. Radi se o crkvi Sv. križa izgrađenoj u 13. stoljeću u romaničkom slogu sa preslicama iznad glavnog ulaza i polukružnom apsidom. U sredini samog naselja nalazi se crkva sv. Mihaela sa zvonikom iznad ulaza.

Autor: S.Š. Foto: Croq/Wikimedia