Sadnja voćki

Sadnja voćki, Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

Imate veliku praznu površinu iza obiteljske kuće i ne znate što s njome napraviti? Jedna od mogućnosti je da na taj prostor posadite voćke. Briga oko voćki iziskuje dosta vremena i truda, no nakon nekoliko se godina trud isplati i vi imate veliku količinu domaćeg voća.

Prilikom sadnje voćke tlo na kojem sadi mora biti suho i propusno, te izloženo suncu tijekom većine dana. Pripazite da voćke smjestite na neko zaštićeno mjesto u voćnjaku jer je njihov najveći neprijatelj kasni mraz.

Već gotove sadnice voćaka možete kupiti u raznim rasadnicima kojih ima u svim većim gradovima. Birajte one primjerke koji imaju ravno i čvrsto deblo, a za vrijeme transporta vodite brigu da je korijen uvijek vlažan. Najbolje je korijen prije sadnje omotati plastičnom vrećicom i držati ga u vodi minimalno četiri sata prije negoli se stavi u zemlju.

Pripremite tlo prije sadnje. Iskopajte rupu u koju stane cijeli korijen, a ako vam se budući voćnjak nalazi u kršovitom i kamenitom kraju imajte na umu kako ćete morati iskopati veću rupu u koju ćete staviti malo više komposta. Stručnjaci preporučaju da se da oko korijena stavite šaku zrnja ječma koje je proklijati i oslobađati hranjive tvari u zemlju. Osim korijena, vodite brigu i o deblu koje je prvu godinu dana najbolje omotati slamom ili jutom koja bi štitila koru od pucanja i nepovoljnih vanjskih čimbenika.

U prvih godinu dana rasta voćke morate obraćati veliku pažnju samom procesu. Brojni štetnici mogu napasti i najbolje sorte pa savjetujemo da se u radijusu krošnje ne sade druge biljke koje bi korijenu voćke mogle oduzimati hranjive tvari. redovito plijevite taj prostor kako voćku ne bi napala vlažna trulež voćki. u zimskim mjesecima svoje mlado drvo možete osigurati ukoliko oko debla na zemlju stavite mnogo konjskog gnojiva. Ono će isparavati i svojom toplinom štititi korijen od smrzavanja.

Kada se u prvoj godini počinju pojavljivati cvjetovi na stablu, njih otkinite kako biste postaknuli rast izdanaka. Obrezivanje voćki se obavlja u siječnju za dana kada nema mraza i kada temperatura nije niža od -5 stupnjeva. Režu se oštećene, trule ili one grane koje nepravilno rastu.

Autor: M.T., Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock