Kako napraviti vrt na terasi

vrt na terasi

Postoje brojne mogućnosti koje će vam pomoći napraviti vrt na terasi. Sve je u ideji, ali isto tako i odabiru određenih biljki, odnosno radi li se o uzgoju ljekovitog voća i bilja ili uzgoju samo ukrasnog bilja. Prije nego što se krene u realizaciju ideje dobro je imati pripremljen plan u kojem će biti navedene sve vaše želje, dimenzija terase, radi li se o sunčanoj ili sjenovitoj terasi te koje će se biljke uzgajati.

Kako bi se napravio što ljepši vrt na terasi na kojem će biljke uspijevati potrebno je razmisliti na koju je stranu terasa okrenuta. Ako je u pitanju terasa prema sjeveru to znači da je veći dio dana pod sjenom, zbog čega nije dobro posaditi biljke koje vole svjetlost. Biljke koje odlučite posaditi ne smiju biti raspoređene previše gusto kako ne bi došlo do pojave gljivica.

Dobro je imati terasu na istočnoj ili zapadnoj strani budući da na takvom mjestu uspijevaju razne biljke. Ono na što treba pripaziti su jaki vjetrovi s istoka koji bi mogli uzrokovati najviše štete biljkama u posudama. Na sunčanim terasama možete uzgajati ruže ili geranije.

Odlučite li se na biljke u posudama dobro je znati kako posude moraju biti praktične, što znači da svaka posuda na dnu treba imati rupu koja će omogućiti odvodnju viška vode. Ako postavite posude na ograde ili prozore, bilo bi dobro da su napravljene od plastike.

Dobro je znati kako biljke koje se uzgajaju u posudama zahtijevaju više pažnje od onih koje se posade u tlu. Bilo bi dobro kada bi ih zalijevali ujutro te redovno gnojili.

Budući da namještaj može zauzeti velik dio prostora, potrebno je dobro razmisliti oko odabira vrtne garniture koja će krasiti terasu. Ne treba voditi računa samo o veličini namještaja nego i o boji. Tako ako imate terasu na južnoj strani, poželjno je odabrati svijetlu boju jer se tamna boja brže zagrijava.

Važno je prvo imati dobro razrađen plan u kojem će se nalaziti svi potrebni detalji koji će vam olakšati postupak stvaranja prave male oaze, zahvaljujući kojoj ćete imati dojam kao da se ne nalazite u gradu nego negdje u prirodi.

Autor: S.Š., Foto: Patrizia Tilly/Shutterstock