Hidroponski uzgoj – kako uzgajati biljke u vodi

biljke u vodi

Uzgoj biljaka u vodi već je dugo prisutan u svijetu, a riječ je o tehnici uzgoja biljaka bez zemlje koja nosi naziv hidroponija. Naziv potječe od grčkih riječi hydro (voda) te ponos (rad), a engleski naziv jest soiless culture.

Primjer ovakve tehnike u povijesti su bili babilonski vrtovi u kojima su se biljke uzgajale na površini vode. Kod hidroponskog uzgoja biljke se razvijaju na površini vode, dok se njihovo korijenje razvija u dinamičnoj otopini hranjivih elementa. A da bi se uopće mogle razvijati samo u vodi, neophodno je da ta voda bude živa, odnosno da biljke koje žive na ovakav način dobivaju gnojivo koje se otapa u vodi i koje korijen direktno upija.

Biljke se na ovakav način mogu uzgajati u bilo kojem kutu vašeg doma. Hidroponski uzgoj je idealna opcija za sve ljude koji puno putuju ili za one koji imaju problema s navodnjavanjem, a ipak žele unijeti dašak zelenila u svoj životni prostor.

Kako funkcionira hidroponski uzgoj biljaka

Hidroponski uzgoj odnosi se na držanje korijena biljke uronjenog u posudu s vodom, koja sadrži hranjive tvari koje su biljci potrebne. Neke vrste biljaka zadovoljit će se samo vodom, dok će drugima biti potrebno dodati šljunčane ili glinene kugle na dno da bi se stabljike mogle držati uspravno.

Najčešće se koriste staklene posude jer se u njima može bolje kontrolirati stanje korijena i razina vode, no to nije neophodno. Isto tako vrlo lijepo mogu izgledati u bocama, vazama ili limenkama. Naravno, nije moguće bilo koju biljku uzgojiti na ovaj način. Postoje mnoge različite metode, a one ovise o načinu na koji je biljka nabavljena.

Ako imate rezanu stabljiku onda ćete morati jedan kraj reznica staviti u vodu i pričekati nekoliko tjedana kako bi korijenje počelo nicati. Odsijecite dio ispod listova gdje je aktivan hormon za puštanje korijena. Dok je rez još uvijek svjež, biljku je potrebno staviti u staklenu posudu s vodom. Bilo bi najbolje da odaberete posudu koja ima uže grlo i koja će podržati stabljiku biljke.

Ako ste pak kupili malenu biljku s korijenjem ili imate komad dobiven odjeljivanjem matične biljke, onda najprije morate ukloniti zemlju koja se nalazi na korijenju da biste spriječili prljavštinu u vodi. No, ako vam se to ipak dogodi, ne morate se brinuti već samo promijenite vodu.

S obzirom na to da biljke na ovaj način sve hranjive tvari dobivaju iz vode, vrsta vode je ključna. Najbolji izbor bila bi izvorska voda ili čak flaširana, dok voda iz slavine ipak može biti lišena raznih nutrijenata. Voda iz slavine je vjerojatno klorirana te sadrži vapno ili možda sol ukoliko je filtrirana. Potrebno ju je mijenjati jednom mjesečno ili češće, ako spremnik ubrzano isparava.

Nakon toga pratite biljku i tražite znakove puštanja korijenja koje se obično javlja nakon dva tjedna. Kada se smanji nivo vode, potrebno je u staklenu posudu uliti još vode.

Za ovaj minimalni napor održavanja biljke na životu možete dodati i nekoliko kapi tekućeg gnojiva u vodu nakon svakog mijenjanja vode ili nekoliko zrna topivog gnojiva kako biste svoju biljku držali u savršenom stanju. No, s ovim gnojivima treba biti oprezan jer ako pretjerate s količinom, zaista možete naštetiti biljci.

Prednosti hidroponskog uzgoja

Ovakvim načinom uzgoja biljaka možete u potpunosti eliminirati uobičajene uzroke smrti biljaka, a to su uglavnom premalo ili previše zalijevanja. Bez zemlje i tla manje je vjerojatno da će se biljke suočiti sa štetočinama i bolestima, a osim toga, svakodnevna briga i održavanje svedeni su na mijenjanje vode jednom mjesečno.

Oprema za hidroponski uzgoj

Princip svih hidrokulturnih sistema je isti. Biljke rastu u posudi namijenjenoj za hidroponski uzgoj koja je napunjena glinenim kuglicama i u koju je postavljen uređaj za mjerenje razine vode. Posuda za uzgoj biljaka u vodi nalazi se u hidrofonu s tekućom hranjivom otopinom.

Glinu je moguće nabaviti u granula veličine od 2 do 16 milimetara, a ona se ponaša neutralno u kemijskom smislu te sadrži brojne pore koje su ispunjene zrakom i koje jamče dobar dovod zraka i vode.

Posuda za hidroponski uzgoj biljaka napravljena je od umjetnog materijala, a na dnu i sa strane ima proreze kako bi do korijenja moglo dospjeti dovoljno hranjive otopine i kisika. Za ovu posudu pogodni su različiti materijali koji će zadovoljavati zahtjeve apsolutne nepropustljivosti, lakoće rukovanja, ljepote i naravno stabilnosti.

U prodaji se mogu naći posude od keramike, drveta ili metala koji neće u određenim okolnostima u hranjivu otopinu prenijeti sastojke koji bi mogli naškoditi biljci.

Za ovakvu vrstu uzgoja potreban je i uređaj koji pokazuje stanje vode. On se sastoji od plastične cjevčice koja ima ugrađeni plovak.

U nastavku slijede jednostavne upute za lakši uzgoj biljaka u vodi, kao i popis biljaka koje je moguće uzgajati na takav način – bez prevelikog ulaganja.

Hidroponski uzgoj povrća

U vodi možete uzgajati češnjak, a dovoljno je da položite glavicu češnjaka u čašu s malo vode. Nakon nekog vremena počet će rasti zeleni izdanci. Ti izdanci su jestivi i možete ih dodati u salate.

Kineski kupus je također moguće uzgojiti na ovaj način. Kupus stavite u plitku zdjelu s vodom, a s vremenom će rasti novi listovi kineskog kupusa iz njegovog donjeg dijela.

Kako biste u vodi uzgojili mladi luk sve što trebate učiniti je staviti luk u čašu vode.

Mrkva se u vodi uzgaja tako da se gornji dijelovi mrkve s listovima polože u plitku posudu s vodom. Mrkva će ubrzo početi stvarati nove listiće koji će također biti jestivi, a moguće ih je pomiješati s medom ili dodati salatama.

Za poriluk je potrebno postaviti izdanke duge oko pet centimetara u vodu.

Hidroponski uzgoj cvijeća i začinskog bilja

Menta je začinska biljka koja je vrlo jednostavna za uzgoj, a odlična je za pripremu čaja, krema za kolače ili različite umake. Njeno korijenje dovoljno je uroniti u čašu vode i pratiti njen rast.

Na isti način može se uzgojiti i bosiljak, dok je za ružmarin potrebno da se nekoliko njegovih grančica stavi u vodu u kojoj će se nakon nekog vremena pojaviti mali korjenčići koji će početi značajno rasti. Nakon toga, ako želite, ružmarin možete presaditi u dobro isušeno tlo.

Tulipani nisu samo cvijeće koje će krasiti vaš vrt, već njihove lukovice možete staviti u dublju vazu s malom količinom vode i oni će nakon nekog vremena procvjetati.

Vodeni zumbuli će lako rasti bez tla i pružiti lijepe cvjetove, a moguće ih je staviti i u akvarij. Lukovice zumbula možete položiti u vazu koja je ispunjena manjim kamenjem i vodom, a potrebno im je osigurati dovoljnu količinu svjetlosti kako bi se pospješio njihov rast. Isti način može se primijeniti i za amarilis, a kamenje je potrebno kako bi se lukovica držala stabilnom.

Iako papirus izgleda kao krhka i tanka palma, za rast joj ne treba zemlja već samo voda. Najbolje bi ju bilo staviti u visoku vazu te održavati stalnu razinu vode.

Svjetlovodna trava je također pogodna za ovakav način uzgoja. Naziv je dobila po lišću koje podsjeća na žicu koja provodi svjetlost. Lako se može uzgojiti u čaši vode, a odlično će izgledati i u vazi. Ako joj se dno omota malom plastičnom cjevčicom može izgledati kao minijaturna palma.

Isto tako postoji više vrsta bambusa koje je moguće uzgojiti kod kuće, a s obzirom na to da dosta brzo rastu, potrebna im je visoka vaza i voda.

Biljka poznata pod nazivom vražji bršljan obično raste u teglama sa zemljom, no moguće ju je uzgojiti i u vodi. Ovaj naziv dobila je jer ju se gotovo nemoguće riješiti, a zelenu boju može imati čak i ako se čuva na mračnom mjestu, zbog čega se često koristi kao ukras.

Iako kineski zimzelen nije vodena biljka, moguće ga je uzgojiti u vodi, no u tom će slučaju sporije rasti.

Ako često putujete i izbivate iz kuće te do sada niste imali sreće s uzgojem biljaka u zemlji i posudama jer ih niste redovito zalijevali i održavali, onda bi uzgoj biljaka u vodi mogao biti idealan izbor za vas, jer jedino što ćete trebati je redovito mijenjati ili nadopunjavati vodu.

Autor: Martina Pavlić, Foto: Pixabay