Začinsko bilje u vašem vrtu

Začinsko bilje, Foto: Julija Sapic/Shutterstock

U posljednje vrijeme vlada velika pomama za sadnjom začinskog bilja, bilo da se sadi u stanovima u lončanicama, ili da se sadi u vrtovima. Kroz povijest se pokazalo kako je začinsko bilje najbolje saditi u gredicama koje su spiralnog oblika ili u obliku puža. Na taj način je vrlo lako doći do željenog bilja, dok će se na njoj pojavljivati i manje štetnika.

Prilikom uređivanja ovakve gredice uzite 3 kvadratna metra vrta koje ćete urediti. Sadnju je najbolje započeti u proljeće ili na jesen. Na početku spirale iskopajte maleni zdenac dubok oko 80 cm, a smjestite ga na južni dio spirale. Nepropusnost tla osigurajte folijom kojom se oblažu dna umjetnih jezera, a na nju položite veće oblo kamenje. Ostatak gredice usko kopajte i u tlo stavite sloj pijeska i humusa. Samu sredinu gredice malo uzvisite i obložite nepravilnim kamenjem.

Ovisno o položaju na gredici, sadimo razno bilje koje ima različitu potrebu za vodom. Tako na početku, uz sam umjetni zdenac, posadite začine koji zahtjevaju više vode poput potočarke ili vodene metvice. Na idućoj gredici posadite peršin, češnjak, metvicu, vlasac, rikulu ili matičnjak. Na mjestu koje je u polusjeni smjestite bosiljak, origano, kopar, korijander, neven i ostalo bilje. Na dijelu gdje je zemlja suha posadite curry, lavandu, mažuran ili majčinu dušicu. Ovaj ćete zadnji dio morati održavati pomoću drenaže.

U održavanju vaše začinske gredice najbitnije je osigurati dobar protok i dotok vode. Zemlja se mora redovito okopavati kako se ne bi sasušila i stvrdnula i na taj način blokirala prijeko potrebnu vodu. Imajte na umu kako je dovoljna malena količina vode da bi vaši začini preživjeli, nemojte pretjerivati. Određene začinske vrste će trebati i dodatno obogaćivanje zemlje kalcijem, to su začini poput peršina, metvice, mažurana, ružmarina ili vlasca.

Začine koji rastu u obliku grmova najbolje je posaditi oko gredica kako bi štitilo ostale biljke od mraza i hladnoće. Također, grmiće lavande ili ružmarina obrezujte u jesen kako ne bi došlo do smrzavanja prilikom prvog mraza. Savjetujemo vam da jednogodišnje začinsko bilje nikada ne sadite na istom mjestu dvije godine za redom jer na taj način iscrpljujete zemlju.

Autor: M.T., Foto: Julija Sapic/Shutterstock