Oprema za oblikovanje kose

Oblikovanje kose, Foto: Raia/Shutterstock

Danas postoji čitav niz proizvoda koji vam pomažu da oblikujete svoju kosu. Među najbitnije spadaju četke, češljevi, ukosnice i uvijači. U nastavku teksta nudimo vam kratki opis svakog od proizvoda koji vašu kosu čine drukčijom.

Četke su osnovno pomagalo za oblikovanje vaše kose. Koriste se od davnina, a zanimljivo je kako su postojala mnoga vjerovanja vezana za četke, tako se naprimjer žene u 17. stoljeću nisu četkale navečer jer se smatralo da to može uzrokovati glavobolje. Četke se rade od raznih materijama. Sastavljene su od podloge raznim materijala na kojima se nalaze čekinje od prirodnih ili umjetnih tvari. Od prirodnih se materijala koriste svinjske čekinje ili čak ježeve bodlje te prirodna dlaka, dok su umjetne napravljene od plastike, najlona ili žice.

Razlikujemo nekoliko tipova četki za kosu. Što su čekinje razmaknutije to će četka lakše prolaziti kroz kosu. Smatra se kako četke mogu pridonijeti zdravlju vaše kose jer potiču krvotok u vlasištu i uklanjaju mrtve vlasi i stanice kože. Osnovnii oblici četki su kružne četke koje se korite za raznu i blago valovitu kosu, poluokrugle četke koje su dobre za mokro oblikovanje, pneumatične ili okrugle četke.

Drugi predmet koji vam je potreban za svakodnevnu njegu kose je češalj. Najbolje je kosristiti češljeve koji nemaju oštre zupce i one kojima su zupci koso usmjereni. Pokušajte izbjeći kupovinu plastičnih češljeva koji su proizvedeni u kalupima, prvenstveno zbog njihova nepravilna oblika.

Ukosnice su savršeno sredstvo za učvrščivanje ili podizanje vaše kose. Nalazimo ukosnice bez vrhova, one sa glatkim krajevima ili s jastučastim vrhovima na krajevima. Mogu biti u raznim bojama i napravljene od raznih materijala od plastike do čelika. razlikujemo velike i male ukosnice, štipaljke za odjeljivanje i zakrivljene ukosnice.

Autor: M.T., Foto: Raia/Shutterstock