Različite vrste krvarenja

Zaustavljanje krvarenja, Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock

Razlikujemo dvije glavne vrste krvarenja, onu vanjsko i unutarnje. Do oba slučaja dolazi kada na organizam utječe neka neprirodna sila ili udarac. Postoji nekoliko načina da zaustavite krvarenje, ovisno o položaju i poziciji gdje je rana nastala.

Preporuča se da osobu koja krvari položimo u ležeći položaj, glavu da postavimo niže, a noge po mogućnosti podignemo. Ovo je potrebno kako bi što više krvi došlo do mozga i na taj način se smanjuje mogućnost gubljenja svijesti. Ako je moguće, ranu iz koje curi krv postavite što je više moguće.

Sa rane uklonite veće čestice prljavštine, ali imajte na umu da ne uklanjate predmete koji su eventualno zabijeni u ranu. U slučaju da je neki predmet zabijen, ranu nemojte dirati niti čistiti, vaš je osnovni zadatak da zaustavite krvarenje.

U prvoj pomoći potražite sterile gaze kojima biste pritisnuli ranu, ukoliko nemate kutiju prve pomoći u blizini možete se koristiti nekog drugom tkaninom, a u najgorem slučaju, ranu pritisnite vlastitom rukom. Vrlo je važno da na rani održavate konstantan pritisak jer će se na taj način krvarenje prije zaustaviti.

Kada krvarenje prestane, ranu zamotajte gaozom ili prekrijte flasterom. u slučaju da krvarenje nikako ne prestaje i da krv probije kroz prvi zaštitni sloj na rani, njega nemojte skidati već na njega položite još slojeva za zamatanje. U ovim je slučajevima osim pritiska na ranu, potrebno pritisnuti i krvne žile koje se nalaze i blizini rane kako bi se sprječilo daljnje krvarenje.

Kao što smo već napomenuli, osim otvorenih rana, moguća su i unutarnja krvarenja. Ovakva su krvarenja česta prilikom prometnih nesreća, pada sa velikih visina, a možete ga prepoznati po slijedećim simptomima. Provijerite krvari li osoba iz usta, uha, spolnih organa ili anusa. Kod unutarnjeg krvarenja može doći i do povraćanja krvi.

Unutarnje krvarenje izaziva određen šok u organizmu pa je ozlijeđena osoba žedna, nemirna ili osjeća slabost. Obavezno se treba postaviti osobu u ležeći položaj jer u suprotnom vrlo lako može izgubiti svijest. Ukoliko sumnjate na unutarnje krvarenje, što prije pokušajte doći do prve medicinaske ustanove ili liječnika.

Autor: M.T., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock