Stanje šoka

Muškarac u stanju šoka, Foto: antos777/Shutterstock

Šok može nastati uslijed neke ozljede, vrućine, alergijske reakcije, infekcije ili krvarenja. Postoji nekoliko simptoma po kojima sigurno možete prepoznati stanje šoka. Ozljeđenoj osobi je koža hladna, vlažna i blijeda, disanje je površno i usporeno, a dolazi i do naglog pada krvnog tlaka. Pogled je ukočen, a zjenice proširene. Kod ovakvih stanja potrebno je poduzeti slijedeće korake.

Ozljeđenu osobu obavezno polegnite na ravnu podlogu, a noge uzdignite na povišeno mjesto. Na taj način se više krvi slijeva u mozak i uklanja se mogućnost gubljenja svijesti, ali i kako bi se poboljšao krvotok u vitalnim organima. Osoba u stanju šoka mora strogo mirovati, a vi za to vrijeme potražite tragove ovog stanja.

Osobu položite u ugodan i topao smještaj. Ukoliko imate deka ili toplih predmeta u blizini, prekrijte ozljeđenog. Odjeću koja bi mogla biti zategnuta, opustite, posebno ako ozljeđeni nosi remen ili kravatu. Odvežite mu cipele i košulju kako bi mogao disati što lakše.

U nekim slučajevima osobe u stanju šoka mogu povraćati. Ako se to dogodi, položite osobu u ležeći položaj na bok kako ne bi došlo do gušenja. Kada osobu napokon smjestite tretirajte otvorene rane, pokušajte zaustaviti krvarenje i potražite najbližu medicinsku pomoć.

Jedan od najjačih oblika šoka je anafilatički šok. Ovo se stanje pojavljuje kada dođe do jake alergijske reakcije, a zove se anafilaktični šok. Ova su stanja rijetka, no vrlo lako mogu završiti smrću. Glavni triger ovakvim stanjima su alergeni na koje organizam može reagirati u samo nekoliko sekundi. Često se pojavljuje osip, otekline vjeđa, usana ili unutrašnjosti grla.

Osobe koje su sklone anafilaktičnim šokovima uz sebe obavezno trebaju imati lijekove kojima bi se ova reakcija mogla stabilizirati. Najčešći su lijekovi sa adrenalinom, no bez obzira na njihovo uzimanje, mora se potražiti hitna medicinska pomoć. ukoliko primjetite da osoba pada u stanje anafilaktičnog šoka, pokušajte pomoći sa lijekovima, potražite medicinsku pomoć ili počnite sa oživljavanjem.

Autor: M.T., Foto: antos777/Shutterstock