Trnci u rukama i nogama

trnci u rukama i nogama

Trnce je moguće osjetiti na bilo kojem dijelu tijela, a najviše na rukama, posebno prstima i dlanovima te na stopalu. Također ih je moguće osjetiti i na području lica, iako to nije tako često. Saznajte zašto se javljaju trnci u rukama i nogama te kada treba otići liječniku.

Trnci u rukama i nogama

Postoji više razloga koji mogu uzrokovati trnce na stopalima, nogama, prstima i rukama. Slijede najčešći uzroci:

  • nedostatak krvi i problemi s cirkulacijom – u mjestima gdje se mogu javiti trnci.
  • dugotrajno sjedenje – misli se na višesatno ležanje ili sjedenje u istom položaju. Utrnulost će nestati nakon što krv počne ponovno protjecati kroz noge. Potrebno je imati više fizičke aktivnosti.
  • pritisak na periferne živce – do kojeg dolazi zbog infekcije, ožiljaka i povećanih krvnih žila.
  • pritisak na živac uz kralježnicu – do njega dolazi uslijed pomicanja diskova.
  • ozljeda živca – može se javiti ako ste imali ozljedu na leđima ili vratnu ozljedu. Tada se može javiti manjak osjeta na dlanu ili ruci.

Trnce na nogama i rukama mogu uzrokovati bolesti i stanja kao što su moždani i srčani udar, dijabetes, multipla skleroza i migrena.

Ne treba zaboraviti da se mogu javiti zbog nedostatka vitamina B12, nedovoljne količine minerala poput natrija, kalija i kalcija te kod pušača zbog slabije cirkulacije te začepljenja krvnih žila.

U obzir treba uzeti i ne tako česte uzroke poput otrova iz morskih životinja, ugriza insekata i životinja te izlaganja radijaciji.

Liječenja trnaca u rukama

Ako probleme s trncima imate povremeno, to nije znak za uzbunu. Ali kada se takvo stanje često javlja, vrijeme je da se javite liječniku. Doktora treba posjetiti kada su trnci popraćeni bolovima u prstima ili vratu, u slučaju osipa, ukoliko se pogoršavaju dok hodate te ako niste sigurni koji je razlog zašto se javljaju.

Trnci na prstima ruke se obično javljaju zbog zadebljanja vezivnog tkiva i tetivne ovojnice na području šake. Zbog njezine anatomije nastupa kompresija na živac.

Kako bi mogli riješiti problem bit će potrebna kirurška obrada koja se izvodi uz pomoć lokalne anestezije. Mnogima se takav problem manifestirao i na drugu ruku.

U slučaju da su se pojavili sljedeći simptomi, nikako ne treba odgađati odlazak kod liječnika:

  • gubitak vida i govora
  • uz trnce imate osjećaj kao da se ne možete pomaknuti
  • imate nekontrolirane pokrete
  • nakratko ste izgubili svijest
  • simptomi su se javili nakon ozljede kralježnice ili vrata

Doktor će potom zatražiti pretrage kako bi pronašao uzrok problema, a upravo će o uzroku ovisiti koji će lijek biti propisan. Dogodi li se da lijek uzrokuje neželjene nuspojave, morat ćete ga zamijeniti novim lijekom.

U mnogim situacijama su pozitivni događaji bili uzrok trnaca koji su se javili po cijelom tijelu, ali isto tako i upotreba sredstva koje pomaže stimulirati odlično raspoloženje, kod mladih je to najčešće droga.

Autor: S.Š. Foto: Viktor Gladkov/Shutterstock