Prva pomoć kod gušenja

Gušenje, Foto: Lisa F. Young/Shutterstock

Gušenje je pojava koja nastaje kad dolazi do začepljenja dišnog puta u grlu ili dušniku. Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je za ovo stanje potrebna hitna pomoć.

Osoba koja se guši ne može govoriti pa pokušava komunicirati rukama, pokazujući na svoj vrat aludirajući na probleme s disanjem. Kod slučajeva gušenja potrebno je što ranije odreagirati kako bi se ponovno potaknulo kolanje kisika kroz krvotok i na taj način sprječila smrt.

Gušenje mogu uzrokovati razni predmeti koji se nađu u vašem dišnom putu. Vrlo je često gušenje uzrokovano nedovoljno prožvakanom hranom, posebno nekom krutom namirnicom, poput mesa. Ovakvi su slučajevi učestaliji kod starih osoba, posebno zato što korištenjem umjetnog zubala osobe nemaju prirodan osjećaj veličine i položaja zalogaja u ustima. Također se umjetnim zubalom hrana ne može dobro sažvakati i usitniti. Nažalost, gušenje nije rijetka pojava kod djece. Osim hrane, djeci mogu u grlu zapeti sitni dijelovi igračaka ili ostali predmeti koji mu mogu stati u usta.

Gušenje možete vrlo lako prepoznati jer je ono obično popraćeno burnm paničnom reakcijom. Na izrazu lica osobe koja se guši prepoznaje se veliki strah i naprezanje, mijenja se boja lica, oči se izboče i velikom mukom se pokušava doći do kisika. Ukoliko vam se učini da se neka osoba guši, a čujete je da kašlje ili grca, pristupite s oprezom jer su kašalj i grcanje znak da se samo tijelo uspješno bori s nedostatkom kisika, te će osoba sama vjerojatno uspijeti doći do zraka.

Uđe li zalogaj u dušnik pojavljuje se snažan refleks kašlja, kojim se strano tijelo lako može izbaciti iz organizma. Osobe koje imaju normalnu boju kože, slobodno kašlju i mogu normalno govoriti sigurno se neće ugušiti zalogajem. Gušenje počinje kad osoba hvata zrak ili hropće i kada boja kože postaje tamnija i ljubičasta. Kako biste najbolje procijenili čovjekovo stanje upitajte ga može li govoriti. Ako vam osoba odgovori, znači da zalogaj ili neki predmet nije u potunosti zablokirao dušnik, te da dio zraka slobodno prolazi do pluća.

Do sada najbolja poznata metoda kojom se pomaže pri gušenju je Heimlichov hvat. Njega možemo primijeniti na nekom drugom, ali i na sebi. Kada se neki drugi čovjek guši, stanite iza njega, rukama ga obuhvatite oko trbuha i lagano nagnite prema naprijed. Zatvorenu šaku jedne ruke položite malo iznad njegova pupka. Drugom rukom pritisnite šaku i naglim pokretom potisnite trbuh prema sebi i prema gore. Ovu radnju ponavljajte sve dok se ne oslobodi dišni put. Ako ovaj zahvat primijenjujete na sebi, stisnutu šaku položite nešto iznad pupka, a drugu stavite na nju i potisnite trbuh. Ako vam to ne uspijeva, pokušajte potisnuti trbuh preko naslona stolice.

Foto: Lisa F. Young/Shutterstock