Rastoke, nepokretni spomenik kulture

pogled na rastoke
Pogled na Rastoke, Foto: Neoneo13/Wikimedia

Rastoke su poznato prigradsko naselje u neposrednoj blizini Slunja, smješteno na svega 100 km od Zagreba uz magistralnu cestu D1 Karlovac – Plitvička jezera. Rastoke se nalaze kod rijeke Slunjčice koje se preko sedra ulijeva u rijeku Koranu koja u svom posebnom toku kroz Rastoke stvara puno manjih jezera, brzaca i slapova gdje treba izdvojiti Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

Rastoke su poznate kao ulaz u još ljepšu prirodu Plitvičkih jezera zbog čega ih još zovu i Male Plitvice. Od Plitvica su udaljene oko 30 km, ali unatoč tome ipak su nedovoljno funkcionalno povezani.

U ovom malom mjestu nalaze se mlinice – žičare koje ne pokreće ljudska snaga. Poznate su po svom jedinstvenom mehanizmu. Najstarija mlinica napravljena je u 17. stoljeću s tim da su nastambe izgrađene krajem 19. i početkom 20. stoljeća od drva i sedre.

Zanimljivo je spomenuti kako su brojni slapovi na tom području imena dobili upravo po vlasnicima tih istih mlinica. Sredinom 19. stoljeća poznati jezikoslovac i putopisac Adolf Veber Tkalčević opisuje Rastoke kao pravo bogatstvo koje doziva putnike da se osobno uvjere u ljepotu.

Adolf Veber Tkalčević dao si je truda i jedan od slapova opisao kao velik crijep s cvjetnim uzorkom dok je drugi usporedio sa rimskom Fontanom di trevi ali na način više prilagođen ovim krajevima.

Zbog sklada koji proizlazi iz graditeljstva te povijesne i etnografske baštine Rastoke su 1969. godine uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kod Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika i kulture u Zagrebu.

Turistička ponuda mjesta je bogata i za svakoga ima ponešto. Rastoke nude mogućnost smještaja, posjetu mlinicama, ugostiteljsku ponudu, likovnu koloniju koja djeluje u lipnju. Najbolje od svega što restorani nude autohtonu pastrvu i domaći beskvasni kruh koji se radi od nekoliko vrsta žitarica.

Ukoliko putujete magistralom D1, svakako se odmorite u Rastokama i razgledajte ovo, po mnogim stvarima specifično, mjesto.

Autor: M.T.  Foto: Neoneo13/Wikimedia