Koprivnica, na južnoj strani Bilogore

park u koprivnici
Park u Koprivnici, Foto: Croq/Wikimedia

Koprivnica je grad u Koprivničko-križevačkoj županiji čije je i središte. Obuhvaća 9 naselja, a to su: Bakovčice, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Koprivnica, Kunovec Breg, Reka, Starigrad i Štaglinec. Zemljopisno gledajući Koprivnica se nalazi na najpogodnijoj lokaciji pobrđa gore Bilogore s južne strane obronaka Kalnika s jugozapada i močvarnih terena koje je stvorila rijeka Drava.

Kroz grad prolazi potok po kome je Koprivnica i dobila ime. Nalazi se oko 50 km od Varaždina te 85 km od Zagreba na nadmorskoj visini od 149 m. Spomenuta rječica spominje se i u dokumentima hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. Arpadovića.

Samo naselje prvi se puta spominje 1292. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Krajem 13. stoljeća u Koprivnicu dolaze franjevci na poziv bana Henrika Gisinga koji su zaslužni za podizanje samostana i župne crkve Djevice Marije.

14. stoljeće smatra se najzlatnijim razdobljem Koprivnice koja se tada učvrstila na svom položaju kao urbano središte srednje Podravine, ali isto tako i kao važno mjesto mjesto u anžuvinskoj Slavoniji.

Tijekom Drugog svjetskog rata Koprivnica je odigrala veliku ulogu. Upravo se na tom području odigrala jedna od najtežih bitaka kada su Partizani napadali s dvije strane, dok su ustaše i Hrvatski domobrani branili grad.

Svoj ratni put nastavila je i kasnije kada je tijekom Domovinskog rata uvelike pomogla, kako policijskim i vojnim postrojbama, tako i u oslobađajućim vojno-redarstvenim akcijama poput Bljeska i Oluje.

Od brojnih spomenika i znamenitosti, valja istaknuti župnu crkvu sv. Nikole. Crkva potječe iz 17. stoljeća, a krasi ju visoki zvonik. Franjevački samostan i crkva sv. Antuna Padovanskoga dovršena je 1685. godine, a u 18. stoljeću opremljena je baroknim oltarima.

Stanovnici Koprivnice bave se raznim granama djelatnosti kao što su poljodjelostvo, stočarstvo, prehrambena, farmaceutska, drvna, papirna, kožna, metalna industrija te proizvodnja građevinskog materijala.

Za sve željne raznih sportskih aktivnosti tu su rukomet, nogomet, karting i jahanje. Nakon malo veće aktivnosti svaki posjetitelj može se opustiti u jednom od restorana gdje se nude razna podravska tradicionalna jela kao što je dimljeni sir, juha od gljiva i goriški gulaš.

Koprivnica je grad koji nudi za svakoga ponešto.

Foto: Croq/Wikimedia